Sona el mòbil. Missatge nou en un grup. Algú ha compartit un vídeo. Premem el "play". Davant els nostres ulls podria reproduir-se un d'aquests vídeos virals; enregistraments de gran difusió en poc temps. A través d'Internet es colen en els nostres telèfons simpàtics nadons, gossos intrèpids i, mentrestant, escenes eròtiques que poden ser constitutives de delicte. L'amalgama sexe i telèfon mòbil dóna lloc al "sexting" (unió de les paraules en anglès "sex" -sexo- i "texting" -verb que descriu l'enviament de missatges-). El "sexting" engloba la difusió d'imatges i vídeos sexuals a través del mòbil, en principi, de forma consentida entre parelles. Però, qui pot assegurar que només el destinatari veurà el contingut ?, quines conseqüències té la seva difusió?

Dimecres passat, els termes "Vídeo + Jugadors + Eibar" van obtenir més d'un milió de recerques a Google. Els usuaris rastrejaven Internet a la recerca del vídeo eròtic dels futbolistes de l'Eibar, Antonio Lluna i Sergio Enrich, amb una noia.

Aquest tipus de vídeos no són res de nou. Enregistraments "llegendaris" com el d'una jove asturiana mantenint relacions sexuals amb diversos nois en un parc, ja rondaven pels telèfons mòbils dels joves dels 90. Llavors no existia WhatsApp però tothom l'havia vist i qui no, se l'inventava. Gairebé com l'episodi de Ricky Martin, el gos i la melmelada al programa de televisió "Sorpresa, sorpresa".

Avui, smartphone en mà, la història és diferent. Les aplicacions de missatgeria instantània i les xarxes socials, han fet dels nostres mòbils autèntiques armes de difusió massiva. Precisament WhatsApp va servir de conducte per a viralitzar l'escena sexual entre un jugador del Real Avilés amb una professora de la comarca.

Són molts els exemples. Massa. La Fiscalia General de l'Estat constata cada any un increment del sexting i adverteix que són els joves els que estan més exposats pel seu contacte amb les noves tecnologies. La cara més amarga d'aquesta viralitat malaltissa la posa les conseqüències psicològiques per als implicats. El mes passat coneixíem el cas de Tiziana Cantone, una noia italiana de 31 anys que es va suïcidar després de perdre la feina i haver de mudar-se per la difusió, per part de la seva exparella, d'un vídeo en què practicaven sexe. Ella va patir el que s'ha batejat com "pornovenjança", l'ús més comú del sexting.

Com actua la llei davant la difusió de contingut sexual? La recent reforma del Codi Penal és clara: compartir vídeos íntims sense permís és delicte, encara que la gravació s'hagi realitzat amb consentiment. Un delicte castigat amb penes de presó de tres mesos a un any. A Espanya, el cas més mediàtic el va protagonitzar Olvido Hormigos, exregidora de Los Yébenes (Toledo), al fer-se viral un vídeo eròtic seu sense el seu consentiment.

Per què es fan virals uns continguts i uns altres no? Ni la publicitat, interessada en fer volar les seves campanyes, té la fórmula secreta però sí apunten que la clau podria estar en aconseguir que la gent parli d'això. Condició que compleixen a la perfecció els vídeos sexuals.