Molts dels correus que arriben cada dia a la teva safata d'entrada tenen com a únic objectiu recollir informació sobre tu. Són correus publicitaris, butlletins que reps fins i tot sense haver-te subscrit als seus serveis. Més gent de la que pensem vol aquesta informació, i el més preocupant és que aquesta pràctica és que està lluny de ser il·legal. Així que l'únic que podem fer com a usuaris és prendre mesures per saber si estan rastrejant el nostre correu i evitar-ho tant com sigui possible.

El seguiment d''emails' és una vella estratègia de màrqueting que utilitzen moltes empreses. La informació que obtenen els és útil per saber com afinar millor les accions de màrqueting, o simplement per saber si els hi fem cas.

Els missatges que enviem a través del nostre correu electrònic inclouen moltes dades, a part del contingut en si, com per exemple el navegador que fem servir, el sistema operatiu utilitzat, l'adreça IP... Aquesta informació que per a nosaltres no té cap valor és molt important per a altres, i d'aquí la necessitat d'aquests de vigilar-nos i rastejar-nos.

El que fan moltes empreses és inserir una imatge transparent d'un píxel que, quan s'obre el correu, fa arribar al servidor que l'ha enviat una sèrie de dades: si s'ha obert el missatge, des de quin dispositiu s'ha fet, a quina hora i on es troba l'usuari del correu.

És per això que als usuaris no ens queda més remei que intentar evitar-ho pel nostre compte. Per fer-ho podem recórrer a l'extensió per al navegador Chrome 'Ugly Mail', creada pel desenvolupador Sonny Tulyaganov. És molt senzilla i ens informa dels correus electrònics que fan ús d'eines de rastreig afegint la icona d'un ull als correus de la safata d'entrada que implementen algun mètode de rastreig.

És cert que l'extensió té les seves limitacions, ja que només es pot utilitzar amb Chrome, només serveix amb Gmail i només monitoritza el rastreig per part de Yesware, Bananatag, i Streak, que tot i que són tres grans proveïdors de serveis de rastreig, no són els únics. No obstant això, Tulyaganov assegura que anirà incorporant més ulls indiscrets amb el temps.

Si el que vols és bloquejar directament al seguiment, la teva eina és 'PixelBlock', una altra extensió per Chrome. Aquesta eina et mostrarà un ull vermell amb el nombre d'intents de seguiments fallits dins d'un correu juntament amb la font del rastreig.