Les autoritats europees de protecció de dades actuaran de forma coordinada per evitar que WhatsApp segueixi endavant amb l'intercanvi de dades amb Facebook mentre no es confirmin suficients garanties legals que garanteixin la privacitat dels usuaris.

Així ho ha anunciat l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) després d'indicar que les autoritats europees competents han enviat una carta al conseller delegat de WhatsApp, Jan Koum, on expressen els seus dubtes i la seva preocupació pels canvis en les condicions d'ús i la política de privacitat del servei.

El passat mes d'agost WhatsApp va actualitzar les condicions del seu servei i la seva política de privacitat, introduint canvis sobre la forma de tractar la informació personal dels seus usuaris, informa en un comunicat.

El document qüestiona aspectes com la validesa del consentiment prestat pels usuaris, l'eficàcia dels mecanismes oferts per la companyia perquè aquests puguin exercir els seus drets i els efectes que la nova política de compartiment de dades podria tenir a més en aquelles persones que no són usuaris de cap dels serveis propietat de Facebook.

Així mateix, les autoritats europees sol·liciten a WhatsApp que faciliti tota la informació disponible, com la que fa referència específicament a les categories de dades que es recullen. En concret, es refereixen a noms, números de telèfon, adreces de correu electrònic, adreces postals, i una llista dels destinataris de la informació, així com els efectes que les transferències de dades poden tenir tant per als usuaris del servei com per als no usuaris.

L'Agència Espanyola de Protecció de Dades ja va iniciar a principis d'aquest mes una investigació d'ofici per examinar les comunicacions de dades personals realitzades entre WhatsApp i Facebook, així com els tractaments d'aquesta comunicació.

Aquesta actuació de l'Agència espanyola es troba en coordinació amb iniciatives similars posades en marxa per part d'autoritats de protecció de dades d'altres països com Alemanya, Itàlia o el Regne Unit.