Un dels accessoris més venuts i utilitzats pels usuaris de telèfons mòbils, amb permís de les fundes, són els protectors de pantalla. I té la seva lògica ja que malgrat l'evolució pel que fa a duresa del vidre es refereix, la pantalla és un dels elements més delicats d'un smartphone. Ara bé, la pregunta del milió és: val la pena posar un protector de pantalla? Però abans de respondre vegem quins tipus de protectors de pantalla hi ha:

Protectors de plàstic

Són els més econòmics i, sota el nostre punt de vista, els més prescindibles. Aquest tipus de protector és una làmina de plàstic adhesiu que s'enganxa sobre la superfície de la pantalla. I res més. La protecció davant de cops és nul·la. Convé afegir que el tacte sobre la pantalla amb aquest tipus de protectors és molt estrany, poc natural, i en mòbils de gamma mitjana o mitjana-baixa pot arribar a provocar que el funcionament no sigui bo, perdent sensibilitat la pantalla, de manera que és poc funcional. Els preus oscil·len entre els 0,70 i els 5 euros.

Protectors de vidre temperat

Són en la nostra opinió els més aconsellables tant per durabilitat com per fiabilitat. A més de protegir la pantalla contra esgarrapades, també ho fan contra els cops evitant així el trencament de la pantalla en molts casos. És important tenir clar que pel sol fet de col·locar un protector de vidre temperat no s'evitarà el trencament de la pantalla en tots els casos, però sí en molts. Si, per exemple, la pantalla rep un impacte directe d'un objecte contundent, i depenent de la força, es trencarà el protector de vidre temperat però no la pantalla. Ara bé, si el mòbil es cau a terra i es colpeja per un cantó, pot ocórrer que es trenqui la pantalla i curiosament no es trenqui el protector.

Els millors són els que tenen un grau de duresa 9H, fabricats amb corindó, i que són més cars. En aquest cas és com si li col·loquéssim al mòbil una segona capa de vidre que el protegeix. Costen entre 7 i 30 euros depenent del model del nostre mòbil i de la marca.

Protectors líquids

Encara que per a molts la protecció que ofereixen aquests gels no existeix, n'hem provat alguns que ens han confirmat que sí que protegeixen les pantalles, encara que tan sols contra ratllades. Un cop superat el primer impacte pel nom d'aquest líquid protector, convé dir que realment protegeix contra esgarrapades de forma força eficient, tot i que no és perfecte. Si la pressió que es fa és molt forta, el vidre es ratlla. Però en un ús diari és un producte la mar d'interessant. Això sí: cal aplicar-se exactament com indiquen les instruccions d'ús perquè sigui eficaç. És perfecte per a pantalles arrodonides, com la del Samsung Galaxy S7 Edge.

Al final el sentit comú és el que ens guia a l'hora de posar o no un estalvi de pantalla. La nostra recomanació és que no val la pena gastar-se 30 euros en una protecció per a un mòbil que ens hagi costat 100 o 150 euros ja que aquest quedarà obsolet abans que la pantalla es ratlli.

Si parlem de mòbils amb preus majors el protector és convenient. Recomanem els de vidre temperat amb un grau de duresa 9H per ser els més resistents. També és cert que són una mica més cars, però valen la pena ja que no només protegeixen la pantalla contra ratllades, sinó també contra un possible trencament per un cop. I és millor que es trenqui una làmina d'uns pocs euros que una pantalla molt més cara.