Malgrat l'avanç vertiginós de les noves tecnologies, encara hi ha llocs on és impossible connectar-se a Internet. Llocs remots sí, però també zones rurals més o menys aïllades on la intensitat del senyal no és suficient per poder navegar, enviar un WhatsApp o un correu electrònic amb garanties.

Per solucionar aquest inconvenient hi ha la tecnologia via satèl·lit, amb la qual ens podem connectar des de qualsevol lloc: una illa deserta, en el profund oceà o a la muntanya més escarpada. Si bé el cost dels equips i els càrrecs segueixen sent elevats, s'han reduït molt respecte a fa uns anys. A continuació us presentem diverses formes d'estar en línia a la meitat del no-res.

Un telèfon via satèl·lit

Existeixen a Espanya diverses companyies que ofereixen serveis de connectivitat via satèl·lit (BICCOM, Quantis). La connexió es realitza a través d'una operador satelital (Iridium, Thuraya o Inmarsat), que ofereixen cobertura amb satèl·lits estratègicament col·locats en l'òrbita baixa terrestre.

En aquest cas s'exigeix ??disposar d'un telèfon via satèl·lit. Cada operador disposa dels seus propis models, que no són per a totes les butxaques. El preu d'un d'aquests dispositius ronda els 1.000 euros.

També és possible llogar aquest tipus de terminals a un preu que pot rondar els 90 euros a la setmana.

Una altra opció són les carcasses, que s'adapten a diferents models de mòbils (iPhone, Samsung). La carcassa s'ajusta al cel·lular i el transforma en un telèfon via satèl·lit.

Alguns models, com la SatCase, funcionen sense necessitat d'albergar un mòbil. Aquesta carcassa resulta molt útil per a situacions d'emergències. Tenen la seva pròpia bateria i disposen d'un botó del pànic que si es pressiona envia les coordenades de GPS i un missatge urgent a algú que ens pugui tirar un cable.

Mini antena parabòlica

Per uns 800 euros podem també comprar una mini antena parabòlica que ens traurà de qualsevol compromís. La isavi es connecta a la xarxa Inmarsat i permet connectar-se a Internet des de qualsevol 'smartphone', tauleta o portàtil prèvia descàrrega d'una aplicació.

La connexió de dades és de fins a 300 kilobytes per segon.

Aquesta parabòlica crea a més una xarxa Wi-Fi amb un radi d'abast d'uns 30 metres. El preu de les trucades és d'una mica més d'un euro per minut, mentre que l'ús d'Internet ronda els 6 euros el mega.

Projecte Lantern

Malgrat que encara és un projecte en desenvolupament, cal destacar la iniciativa Lantern. Es tracta d'un petit dispositiu amb connexió Wi-Fi que dóna accés gratuït a la Xarxa de xarxes a través de satèl·lits des de qualsevol lloc del planeta.

Lantern funciona amb energia solar, encara que també pot recarregar via microUSB. La seva bateria té una durada de 12 hores, que es redueix a 4 si està activa la senyal de Wi-Fi. El seu preu seria de poc més de 100 euros.