El primer que caldria explicar abans de començar és el que és una conferència de desenvolupadors. Imagini´s que fiquem en una olla milers d'enginyers i creadors de programes, programari i aplicacions. A continuació ho ofeguem amb el més avançat maquinari que existeix, i després ho salpebrem amb centenars d'enginyers responsables d'haver creat tot aquest maquinari. Tanquem l'olla, la posem a bullir durant una setmana -cinc dies exactament- i abans de servir-la hi posem la cirereta: una presentació anunciant les novetats que arribaran. I és que això és una conferència de desenvolupadors.

Però per fer-nos una idea de la magnitud del que es va poder veure i tocar a San Francisco recentment cal mirar enrere. En els últims anys, en cada nova WWDC -així es diu la conferència per als desenvolupadors d'Apple- s'havia presentat alguna novetat pel que fa a dispositius al costat de les habituals renovades versions d'algun altre sistema operatiu. I poca cosa més.

Però aquest 2017 serà recordat com la bacanal tecnològica més escandalosa de la història d'Apple. I és que mai, i convé insistir en aquest «mai», s'havien anunciat tantes novetats en un mateix matí de desenvolupadors.

Ja que aquesta convenció està dedicada als creadors de programari, d'aplicacions i de programes, cal començar dient que tots els sistemes operatius de gairebé tots els dispositius d'Apple tindran una nova versió d´aquí a uns mesos. Ordinadors, iPads, iPhones, Apple TV i Watch rebran una nova vida en forma de nous sistemes operatius per esprémer-los encara més.

Tot i que el va cridar més l´atenció va ser l'inesperat bombardeig de novetats en la gamma d'ordinadors. Van arrencar els anuncis amb l'esperadíssima nova versió de l'iMac, l'icònic ordinador de sobretaula que passa a ser un dels més potents i versàtils que existeixen. El nou MacBook Pro, presentat fa tot just uns mesos, també ha estat renovat amb una pantalla i processador millors. El MacBook i el MacBook Air -encara que en molt petita mesura- també han tingut millores, tot i que l'anunci va ser sens dubte l'ordinador professional iMac Pro, que sortirà a la venda al desembre i que substituirà el vell -encara prescindible-Mac Pro .

Nous iPad Pro i l'altaveu intel·ligent HomePod van completar un esdeveniment del qual han sortit cinc gammes d'ordinadors noves, quatre sistemes operatius actualitzats i una nova família de producte inexistent fins ara. El que hem dit, una orgia tecnològica.