Tecnopaties: Com combatre les malalties digitals

Consells senzills i pràctics perquè el teu fill no estigui enganxat al mòbil aquestes vacances

20.07.2017 | 17:20
La majoria dels joves té por d´estar desconnectat

L'era digital ens ha trepitjat els talons. Tota la nostra vida està envoltada de tecnologia i ja no hi ha qui surti al carrer sense la companyia del seu telèfon mòbil, com a mínim, o que ja s'hagi convertit en una prolongació del seu cos. A ningú li resulta estranya aquesta imatge, però l'evolució també té un preu: Les tecnopaties, és a dir, tots els comportaments psicològics anormals, associats a la utilització d'elements de tecnologia d'informació i comunicació.

L'ús d'ordinadors, mòbils, internet i plataformes digitals de manera continuada i obsessiva pot portar a malalties, com la síndrome visual informàtic, l'electro-sensibilitat i el colze de ratolí, però també cal destacar les malalties psicològiques de nova aparició com la nomofòbia, considerada com l'ansietat que genera l'absència d'accés al telèfon mòbil; l'apnea del WhatsApp, la necessitat incessant de consultar aquesta aplicació; o la dependència de videojocs són només algunes d'aquestes patològiques.

Un mal humor incontrolable i ansietat és el primer símptoma que és víctima del que els experts han batejat amb les sigles Fobo, Fear of Being Offline, en resum la por a estar desconnectat.

Com combatre-les?


La veritat d'aquestes malalties és que el més habitual és que es d'entre adolescent fins a joves de 24 anys, i poden accentuar aquestes patologies durant les vacances.

Amb l'arribada de l'estiu, són moltes les famílies que planegen un viatge a l'estranger tots junts i el que sona fenomenal pot convertir-se en un autèntic calvari per culpa d'aquestes malalties en els més joves, per això des de Clíniques Origen ens donen les claus per posar-li fre.

Pilar Comte, directora de les Clíniques Origen ens assegura que aquesta síndrome no és ni molt menys un fet aïllat, i per a corroborar aquesta afirmació ha recorregut a una enquesta realitzada per Facebook el 2014. Segons aquest estudi, el 70% dels menors de 24 anys té por d'estar desconnectat. Tal com aclareix la psicòloga, por a perdre alguna cosa d'una vida, la digital, que s'imposa cada vegada més a l'altra, la real.

Aquesta por, puntualitza, s'expressa en la necessitat, no només de passar més temps a les xarxes socials, sinó també en voler participar, contestar, per mantenir la connexió amb els que estan a l'altre costat. Per a aquells pares que ara estiguin planejant les seves vacances i que es puguin trobar amb aquest problema, Pilar Comte deixa les següents recomanacions:

  • Que tinguin el temps ocupat amb activitats que siguin atractives per a ells.
  • Facilitar l'accés amb persones de la seva edat, perquè puguin relacionar-se.
  • Per treballar aquest tipus de dependències, es realitza un treball progressiu, de manera que treure qualsevol tipus de connexió quan un ha estat "enganxat" tot el dia, pot comportar a un efecte rebot, caracteritzat per la qual cosa hem descrit com a síndrome d'abstinència. Pel que, en la mesura dels possible facilitar certs moments al dia de connexió.
  • Fixar aquests moments de connexió i associar-los a llocs amb wifi i un temps d'ús limitat.
  • Si la reacció del jove és extrema el més recomanable és posar-se en mans d'un psicòleg a la seva arribada de les vacances.
Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Tecnologia

Regió7, ara també directe al WhatsApp
Regió7, ara també directe al WhatsApp

Regió7, ara també directe al WhatsApp

El diari estrena un nou servei gratuït que permet als lectors rebre al telèfon mòbil les notícies...

Com enviar missatges de WhatsApp sense tocar el mòbil

Com enviar missatges de WhatsApp sense tocar el mòbil

Els assistents de veu ofereixen avantatges d'allò més interessants en l'ús dels smartphones

Descobert el planeta temperat més proper a a la Terra

Descobert el planeta temperat més proper a a la Terra

Es tracta d'un planeta de tamany similar al nostre que orbita una estrella tranquil·la i que...

Gerard Piqué crearà una lliga d'esports electrònics al costat de Konami

Gerard Piqué crearà una lliga d'esports electrònics al costat de Konami

La competició utilitzarà les sèries de videojocs de futbol de Konami, tindrà caràcter...

Enllaços recomanats: Premis cinema