Un equip internacional de científics ha aconseguit per primer cop, mitjançant tècniques d'edició genètica, corregir en embrions la mutació del gen que causa miocardiopatia hipertròfica, una malaltia hereditària que afecta una de cada 500 persones i és la causa més comuna de mort sobtada en atletes.

La tècnica, que utilitza el sistema d'edició genètica CRISPR-CAS9, va corregir l'error en l'etapa més primerenca del desenvolupament embrionari; això evitaria la seva transmissió a generacions futures.

Els resultats es publiquen a Nature i els seus autors asseguren haver complert amb totes les consideracions ètiques de l'Acadèmia Nacional de Ciències dels EUA sobre tècniques d'edició genètica -els experiments amb embrions es van realitzar en centres d'aquest país-. Aquests es van mantenir amb vida uns pocs dies i mai es van desenvolupar pensant en la seva implantació.

Els científics, entre ells l'espanyol Juan Carlos Izpisúa Belmonte, del Laboratori d'Expressió Genètica de l'Institut Salk (Califòrnia) recalquen que, tot i que es tracta de resultats prometedors, aquests són preliminars i és necessària molta més investigació per assegurar que no es produeixin efectes no desitjats.