La xifra d'arxius maliciosos per a ordinadors Mac s'ha multiplicat en els últims anys, com va constatant la plataforma de seguretat Carbon Black. Això s'explica per l'augment de la popularitat de les màquines d'Apple entre els usuaris. "Quan un ciberdelinqüent dissenya un programa maliciós, un virus o un troià, busca normalment arribar al màxim nombre d'ordinadors", raona Jordi Serra, expert en ciberseguretat i professor de la Universitat Oberta de Catalunya.

"Abans, la quota d'ordinadors Apple era més reduïda i per tant interessava menys als ciberdelinqüents", afegeix Raúl Núñez, membre de l'equip de ciberseguretat de l'empresa especialitzada Trend Micro. Ara, en haver-hi més usuaris de la marca que fa una dècada -tot i que Windows segueix acaparant el mercat amb més del 90% de la quota segons dades de NetMarketShare-, s'haurien convertit en un objectiu més desitjable, més enllà que el sistema operatiu d'Apple ( OS X) ha estat considerat tradicionalment entre els usuaris un sistema fora de perill de virus. Amb tot, els experts assenyalen que OS X (basat en Unix, igual que Linux) és un sistema considerat segur i poc vulnerable. "Estem davant un sistema més tancat i que es presta menys al malware", argumenta Serra.

En tot cas, de forma paral·lela als avenços en seguretat del programari ha augmentat també la sofisticació dels virus i els arxius maliciosos. Per això, la recomanació és disposar d'un antivirus o antimalware de confiança (n'hi hade gratuïts), ja que "sempre suposarà una protecció addicional a la que ofereixi el sistema". Però per sobre d'aquest consell, els especialistes prioritzen navegar per Internet de forma prudent: no connectar-se a xarxes wifi no segures, evitar webs que no semblin fiables, no fer clic a elements de sospita i descarregar aplicacions només des de la plataforma oficial.

Cronologia d'atacs

Aquí va una mostra d'alguns dels atacs, que amb el temps es van multiplicant en nombre.

2004. RENEPO. El primer codi maliciós específicament escrit per Mac. També conegut com Opener, era un cuc que entre altres coses desactivava el tallafocs de l'ordinador i desxifrava contrasenyes.

2006. LEAP-A. Un dels primers virus detectats que atacaven un Mac, un cuc que s'expandia a través de missatgeria iChat camuflat com un arxiu gràfic.

2007. JAHLAV. També conegut com RSPlug, hi havia diverses versions d'aquest malware. Una de la més habitual es camuflava com un codi fals per veure vídeos pornogràfics.

2010. BOONANA. Un troià multiplataforma que atacava tant sistemes Mac, Linux com Windows. L'amenaça es va propagar a través de missatges en llocs de xarxes socials en què es preguntava: "¿És teu aquest vídeo?", Un ham per clicar.

2011-12. FLASHBACK. Un dels atacs que més ordinadors han infectat en la història de Mac. Es va colar com a instal·lador fals per Adobe Flash. Va ser dissenyat per robar contrasenyes i dades bancàries.

2016. BACKDOOR.MAC.ELEANOR. Malware ocult. S'infiltra com un convertidor d'arxius falsos que és accessible on line en llocs web de confiança, oferint aplicacions per Mac i programari de tercers. Proporciona a l'atacant un control total de l'equip infectat.