Facebook, Google i Tumbrl retiren 14 continguts per promoure l'anorèxia i la bulímia

El CAC va denunciar diversos perfils de xarxes socials i blogs el passat mes de juliol

05.09.2017 | 14:48
Els continguts incitaven a l´anorèxia i la bulímia.

Les empreses proveïdores de serveis a Internet Facebook, Google i Tumbrl han retirat 14 continguts per promoure l'anorèxia i la bulímia després d'una denúncia del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) el passat 13 de juliol. Concretament, Facebook va retirar 8 dels 9 perfils denunciats; Google Spain SL cinc blogs i Tumbrl, que en tenia un, també l'ha eliminat. En canvi, l'empresa Automattic, que en tenia un, encara el manté. En total, l'ens va denunciar 10 perfils de xarxes socials i sis blogs. L´actuació del CAC, que reclama una regulació més estricta per garantir la retirada de continguts a Internet contraris a la llei, es va iniciar arran d´una sèrie de queixes presentades per l´Associació Contra l´Anorèxia i la Bulímia (ACAB). Els continguts detectats incitaven a l´anorèxia i la bulímia o impulsaven la creació d´una identitat grupal favorable als trastorns alimentaris.

D'altra banda, l'anàlisi del CAC també va concloure que l'intercanvi de continguts de risc en relació amb l'anorèxia i la bulímia també es desenvolupa en l'àmbit de les xarxes privades, com els grups tancats de Whatsapp i Facebook.

L´informe del CAC va detectar dos tipus de continguts de risc: en primer lloc, la presència d´elements susceptibles d´incitar a pràctiques contràries a la salut, que apareixen en 14 casos, la presència de dietes hipocalòriques i conductes purgatives (en 12 casos), les conductes autolesives o suïcides (6) i la recomanació d´ingesta de medicaments (1) o de drogues (1).

En segon lloc, es va detectar la presència d´elements que promouen la creació d´una identitat grupal entorn d´un model corporal que s´identifica amb trastorns alimentaris (15 referències). En aquest marc conceptual, es troben textos de suport a les pràctiques proana i promia (13), discursos positius en relació amb els trastorns alimentaris (9), recomanacions d´estratègies per ocultar el trastorn (7) o l´organització de curses d´aprimament, anomenades "curses de quilos" (5).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Tecnologia

Regió7, ara també directe al WhatsApp

Regió7, ara també directe al WhatsApp

El diari estrena un nou servei gratuït que permet als lectors rebre al telèfon mòbil les notícies...

Com enviar missatges de WhatsApp sense tocar el mòbil

Com enviar missatges de WhatsApp sense tocar el mòbil

Els assistents de veu ofereixen avantatges d'allò més interessants en l'ús dels smartphones

Descobert el planeta temperat més proper a a la Terra

Descobert el planeta temperat més proper a a la Terra

Es tracta d'un planeta de tamany similar al nostre que orbita una estrella tranquil·la i que...

Enllaços recomanats: Premis cinema