Les empreses proveïdores de serveis a Internet Facebook, Google i Tumbrl han retirat 14 continguts per promoure l'anorèxia i la bulímia després d'una denúncia del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) el passat 13 de juliol. Concretament, Facebook va retirar 8 dels 9 perfils denunciats; Google Spain SL cinc blogs i Tumbrl, que en tenia un, també l'ha eliminat. En canvi, l'empresa Automattic, que en tenia un, encara el manté. En total, l'ens va denunciar 10 perfils de xarxes socials i sis blogs. L´actuació del CAC, que reclama una regulació més estricta per garantir la retirada de continguts a Internet contraris a la llei, es va iniciar arran d´una sèrie de queixes presentades per l´Associació Contra l´Anorèxia i la Bulímia (ACAB). Els continguts detectats incitaven a l´anorèxia i la bulímia o impulsaven la creació d´una identitat grupal favorable als trastorns alimentaris.

D'altra banda, l'anàlisi del CAC també va concloure que l'intercanvi de continguts de risc en relació amb l'anorèxia i la bulímia també es desenvolupa en l'àmbit de les xarxes privades, com els grups tancats de Whatsapp i Facebook.

L´informe del CAC va detectar dos tipus de continguts de risc: en primer lloc, la presència d´elements susceptibles d´incitar a pràctiques contràries a la salut, que apareixen en 14 casos, la presència de dietes hipocalòriques i conductes purgatives (en 12 casos), les conductes autolesives o suïcides (6) i la recomanació d´ingesta de medicaments (1) o de drogues (1).

En segon lloc, es va detectar la presència d´elements que promouen la creació d´una identitat grupal entorn d´un model corporal que s´identifica amb trastorns alimentaris (15 referències). En aquest marc conceptual, es troben textos de suport a les pràctiques proana i promia (13), discursos positius en relació amb els trastorns alimentaris (9), recomanacions d´estratègies per ocultar el trastorn (7) o l´organització de curses d´aprimament, anomenades "curses de quilos" (5).