El CEO d'Apple, Tim Cook, va dir fa alguns dies que encara que no té fills, "tinc un nebot a qui estimo molt. Hi ha certes coses que mai li permetré: una d'elles és que estigui en cap xarxa social". El directiu de la companyia nord-americana parla així de les xarxes socials pels riscos que hi ha en elles per als nens.

No obstant això, hi ha altres punts de vista menys alarmistes. És el cas de la companyia Lego, que acaba de llançar la seva xarxa social per a nens anomenada Lego Life. Segons el fabricant de joguines, aquest lloc web és "segur i fiable per a nens menors de 13 anys". En concret, aquesta xarxa social permet que nens amb perfils similars interactuïn per construir objectes d'una manera col·laborativa, però en cap cas poden comunicar-se entre ells. D'aquesta manera, ningú podrà parlar amb un altre nen i demanar-li informació personal ni esbrinar res sobre la seva vida.

Però això de les xarxes socials per a nens no és res de nou. Si ens remuntem als inicis del mil·lenni, Disney ja va llançar Club Penguin Island. Aquest web que va començar com un joc interactiu, va afegir un xat en 2003 i es va convertir en una xarxa social en tota regla en 2005. Quatre anys més tard, TVE va crear la seva Comunitat Clan, una altra xarxa social similar per a nens d'entre cinc i deu anys, on els petits interactuen amb altres membres de la comunitat en diferents activitats i jocs. La xarxa social compta amb eines destinades a evitar riscos com la pedofília i altres utilitats de control parental.

És recomanable que els nens estiguin en xarxes socials?

L'ús de les xarxes socials entre nens és una cosa molt discutida i hi ha moltes més postures com la de Tim Cook en què es recomana que els nens no les usin. De fet, hi ha estudis com el publicat per la Universitat de Sheffield, en el qual es revela que els nens que passen més hores connectats a les xarxes socials se senten més infeliços en la major part dels aspectes de la vida. Aquest mateix document assenyala que, com més temps passin els nens a les xarxes socials més probabilitats tenen de ser víctimes del bullying, ja que si tenen problemes a la vida real, aquests poden multiplicar-se en els entorns en línia.

Malgrat tot, la realitat és que tard o d'hora, els nostres fills estaran en alguna xarxa social. Tant és així que a Europa el 12% dels nens entre 9 i 10 anys ja té un perfil en alguna xarxa social. Es tracta d'un percentatge que creix exponencialment, ja que més del 75% dels nens entre 13 i 14 anys ja està en alguna xarxa social.

Sempre hi ha d'haver supervisió dels pares

Per molt segura que sembli una xarxa social, és imprescindible que els pares monitoritzin el que fan els seus fills a Internet. Per això, cal sensibilitzar els nens el més aviat possible que els pares tenen l'obligació de saber què estan fent a Internet.

(...) Hem de fer-los comprendre que els pares hem de supervisar com naveguen.

"És important matisar que no s'ha d'espiar els nens. És molt més recomanable mostrar-los que confiem en ells mentre naveguen a internet, però al mateix temps cal fer-los comprendre que els pares hem de supervisar com naveguen. Hem de basar-nos en una relació de confiança i verificació contínua", destaca Hervé Lambert, Global Retail Product Manager de Panda Security.

Els nens saben de seguretat més que els pares

Sovint, els nens tenen un coneixement d'Internet molt superior al dels seus pares pel sol fet de ser nadius digitals. En aquest sentit, és habitual trobar entre els perfils de les xarxes socials d'alguns nens que els adults coneguts no tinguin accés a la informació que comparteixen, però que, al mateix temps tots els seus posts són visibles per a tothom.

...(Els pares) han de saber com han de ser les preferències de seguretat en les xarxes socials

De nou, la solució a aquest problema és la relació fluïda amb els nens. Però, al mateix temps, els pares han de fer un esforç per entendre el funcionament d'aquestes xarxes socials. "Igual que els pares d'abans sabien per la seva experiència que no es havia d'anar a uns barris o altres d'una ciutat, ara han de saber com han de ser les preferències de seguretat a les xarxes socials", afegeix el Global Retail Product Manager de panda Security.

Posar molta atenció al Sexting i al Revenge Porn

Segons un informe de l'American Medical Association, el sexting s'ha convertit en una cosa habitual entre els adolescents i joves, fins al punt que 4 de cada 10 d'ells ha publicat en xarxes socials o enviat per missatge directe algun missatge amb contingut sexual a la que ells mateixos eren els protagonistes.

"És de vital importància fer-los comprendre que aquest tipus de continguts mai s'ha de compartir en una xarxa social, ja que tard o d'hora, els acabarà passant factura", adverteix Hervé Lambert. Per això, és imprescindible que els pares mantinguin un diàleg fluid sobre aquests temes.

A Internet pràcticament tot és 'per sempre'

La moda de les xarxes socials de continguts efímers com snapchat o Instagram stories fa que molts nens i adolescents pensin que el que comparteixen desapareix d'Internet un cop que ja no són visibles en les xarxes socials. No obstant això, hi ha dues veritats que ignoren.

La primera és que tota aquesta informació queda emmagatzemada en algun servidor al qual podria arribar a tenir accés algun pirata informàtic que aconseguís vulnerar la seva seguretat. La segona realitat que els nens solen passar per alt és que els mòbils i els ordinadors permeten fer captures de pantalla amb molta facilitat, ja sigui en forma de fotos o de vídeo.