Vivim en un món cada vegada més mediàtic en què qualsevol pot accedir a tot tipus d'informació a Internet. El problema està precisament en què amb aquesta quantitat de notícies i viralitat correm el risc de ser enganyats.

Des de la seva arribada al poder, Donald Trump ha estès tant el terme 'fake news' que sembla que a dia d'avui hi ha un major control al voltant d'aquestes informacions. Però mentre moltes pàgines es dediquen a publicar notícies falses per guanyar-se uns quants clics, fa temps que a la xarxa està estenent una pràctica que va un pas més enllà: el 'deep fake'.

Aquest nou concepte de notícies falses fa referència a tots aquells vídeos en què es manipulen els rostres dels seus protagonistes per posar la cara d'una altra persona d'una manera molt realista. L'estiu passat uns investigadors de la Universitat de Washington van publicar a Youtube un vídeo en què l'expresident Barack Obama apareixia parlant a la càmera en primer pla. Tot semblava normal, però en realitat es tractava d'un 'deep fake'.

Els 'deep fakes' de Nicholas Cage són una moda a la Xarxa

Els investigadors van crear les imatges a partir d'un àudio d'Obama. L'objectiu del treball era merament acadèmic: aprendre a sincronitzar els moviments subtils de la boca d'un personatge amb un enregistrament de la seva veu.

Però encara que no tenien intenció d'encoratjar crear vídeos falses, les imatges de l'expresident nord-americà van donar peu a altres vídeos que aviat van rebre el nom de'deep fakes' (falsedat profunda) per la seva capacitat per manipular informacions.

Aquesta tendència, en la qual els rostres dels protagonistes de les pel·lícules es canvien pels d'altres actors, es va convertir poc a poc en el flagell dels famosos. Especialment en el cas de les actrius, que van veure com les seves cares van començar a aparèixer en pel·lícules pornogràfiques en canviar les cares de les estrelles del cinema X pels seus.

¿Com detectar un 'deep fake'?

A dia d'avui la majoria de 'deep fakes' es detecten fàcilment. Moltes vegades les característiques no s'alineen perfectament, el color de la cara té un altre matís, es veu rara o simplement sabem que aquest actor no ha aparegut en aquesta pel·lícula.

No obstant això, hi ha altres vídeos en què només es canvien els ulls o les noces dels protagonistes i que són més difícils de detectar. Per saber si són falses o no haurem de fixar en la sincronització dels llavis (si no es mouen al mateix temps que l'àudio) o al parpelleig dels ulls.