El ministre principal d'Escòcia, Alex Salmond, i el líder de la campanya oficial contra la independència 'Millor Junts', Alistair Darling, han mantingut aquest dimarts un tens debat televisat marcat per les acusacions creuades, a mes i mig que se celebri la consulta sobre la secessió.

"Ningú farà un millor treball dirigint Escòcia que la gent que viu i treballa a Escòcia", ha defensat Salmond, que ha criticat que la nació estigui sent controlada pels partits del Parlament anglès, als que els ciutadans escocesos no han votat.

"Durant més de la meitat de la meva vida, Escòcia ha estat governada per països que no triem a Westminster, i aquests partits ens han donat des del impost de capitació l'impost d'habitacions, i són les mateixes persones que a través del 'Projecte Por 'ens diuen que aquest país no pot dirigir els seus propis assumptes ", ha criticat.

Així, ha defensat que Escòcia pot ser un països independent "reeixit", recordant que 49 dels 71 països que van participar a Glasgow als Jocs de la Commonwealth eren de la mateixa mida o més petits que Escòcia, segons ha informat la cadena de televisió britànica BBC .

"El 18 de setembre tenim una oportunitat única, i hem d'agafar-la amb les dues mans", ha manifestat, després d'assegurar que una Escòcia independent farà un major èmfasi en la justícia social.

Per la seva banda, Darling ha defensat que, en cas de romandre al Regne Unit, els votants escocesos "tindran el millor dels dos mons", abans de pressionar Salmond perquè anunciï quina moneda adoptaria Escòcia si Londres no s'integra en l'euro .

"Hi ha moments en què, per amor a la nostra família i amor al nostre país, és millor dir 'no', no perquè no puguem, sinó perquè és la millor opció", ha defensat. "En sis setmanes, prendrem la decisió més important mai presa a Escòcia i, subratllo que, si decidim anar-nos, no hi ha marxa enrere", ha advertit. "Diguem amb confiança, orgull i optimisme 'no gràcies' als riscos d'una independència", ha postil·lat.

Després del debat, durant el qual l'audiència present ha mostrat la seva disconformitat amb els dos polítics per evitar de manera continuada diverses preguntes espinoses, el director de la campanya a favor de la independència, Blair Jenkins, ha dit que "ha estat una clara victòria del 'sí' ", que ha estat rebutjat per la campanya de 'Millor Junts'.

Els escocesos estan cridats a les urnes el proper 18 de setembre per respondre, amb un 'sí' o 'no', a la pregunta: "Hauria Escòcia de ser un país independent?". Entre els partidaris de la independència destaca el Partit Nacionalista Escocès de Salmond, que té davant a conservadors i laboristes, defensors de la unitat territorial.

A falta de l'efecte que pugui tenir en les enquestes el 'cara a cara' entre Salmond i Darling, el 'no' a la secessió continua sent l'opció majoritària. Un estudi elaborat per 'The Independent' a partir de diversos sondejos fixa en el 57 per cent la intenció de vot per al 'no', 14 punts per sobre de l'opció independentista.