De Sevilla a Belfast, passant per Còrdova i Islàndia, el rodatge de la cinquena temporada de Juego de Tronos s'ha passejat per mig Europa i ha tingut molta expectació però també ha trobat problemes, com el veto de l'Església catòlica de Croàcia a gravar un nu a Dubrovnik.

Els nous capítols començaran a ser emesos avui a la nit a tot el món -a Espanya, a les 03.00 hores de dilluns- i s'hi podran entrellucar escenaris tan diferents com el palau Sponza de Dubrovnik, la plaça de toros d'Osuna, l'Alcàsser de Sevilla i espectaculars paisatges islandesos i nord-irlandesos.

Múltiples localitzacions per situar la història creada per George R.R. Martin i centrada en les aventures dels Set Regnes i en les lluites intestines per controlar el Tron de Ferro. En els seus llibres, Martin realitza descripcions molt detallades dels escenaris de l'acció i això ha fet que la producció del canal nord-americà HBO hagi hagut de buscar amb el major detall les localitzacions.

Mentre que les escenes d'estudi es realitzen a Belfast, la coneguda com a "perla de l'Adriàtic", la bellíssima ciutat croata de Dubrovnik és un dels marcs més habituals per a aquesta producció ja que allí es recrea cada temporada la capital dels Set Regnes, Desembarcament del Rei, on es troba el preuat Tron de Ferro.

Precisament a Dubrovnik es va produir el principal incident de la producció d'aquesta nova temporada quan l'Església catòlica de Croàcia va prohibir el rodatge d'un nu femení. L'escena mostrava la reina Cersei Lannister, interpretada per la britànica Lena Headey, sortint nua de l'església de Sant Nicolàs i caminant així pel carrer fins al palau renaixentista de Sponza, una escena clau per al desenvolupament d'aquesta temporada.

Finalment es va gravar a Dubrovnik, però en una ubicació diferent que no es va voler desvelar. Per protegir la privadesa de l'enregistrament, es van contractar 200 guardaespatlles que van impedir que ningú pogués gravar un sol centímetre de la pell nua de l'actriu, la qual cosa, segons mitjans nord-americans, va suposar un desemborsament extra de 200.000 dòlars (188.000 euros).

Les muralles medievals i el nucli antic de Dubrovnik, l'illa de Lokrum o la fortalesa de Lovrijenac van ser uns altres dels emplaçaments triats per al rodatge.

5,6 milions per episodi

Un rodatge que va arribar a Croàcia l'agost de l'any passat, encara que l'inici de l'enregistrament s'havia produït un mes abans, a Belfast, on hi ha el principal plató d'una producció amb un pressupost de sis milions de dòlars (5,6 milions d'euros) per episodi.