Els lectors d'El Periódico de Catalunya van elegir ahir la manresana sor Lucía Caram guanyadora de la 15a edició del premi Català de l'Any, un guardó que concedeix el rotatiu des de l'any 2000.

El premi s'atorga per votació popular entre els lectors d'El Periódico i els espectadors del programa Els Matins de TV3, que han votat sor Lucía Caram entre tres finalistes: la monja dominicana, el periodista Jordi Évole i el doctor especialitzat en obstetrícia i ginecologia Eduard Gratacós.

El premi el va lliurar el president del Grup Z, Antonio Asensio Mosbah, i van assistir a l´acte, entre d'altres, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i la delegada del Govern a Catalunya, Llanos de Luna. La gala de lliurament es va celebrar al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) i la van conduir les periodistes Helena García Melero i Lídia Heredia.

La monja dominicana i activista social Lucía Caram és impulsora de la Fundació Rosa Oriol, que atén 1.300 famílies desafavorides. Argentina de naixement, sor Lucía Caram, que es defineix com a monja dominica contemplativa, resideix al convent de Santa Clara de Manresa des de l´any 1994, i ha estat definida per algunes de les seves companyes com una dona amb caràcter, sempre disposada a ajudar i a escoltar els altres. Lucía Caram ha publicat el llibre A Dios rogando (Editorial Plataforma), en què demana posar fi al «model imperialista i pervers que exclou del banquet de la vida alguns i privilegia uns quants», a través del compromís de tots.

Lucía Caram va fer un breu parlament en recollir el premi en què va cridar els poder públics, les empreses i els ciutadans a "posar-se la samarreta dels últims, dels humiliats, dels que no compten, dels que no voten, dels que estan als marges, però que estan al nostre cor". Caram va interpel·lar directament al president de la Generalitat per demanar-li que "siguem capaços" de fer un pacte nacional contra la pobresa infantil.

Més enllà de la reivindicació, Lucía Caram, va iniciar el seu discurs amb la següent reflexió: "Passen coses rares en aquest país: escollir una monja de clausura, argentina de naixement i catalana per opció i adopció...". Diuen que els fills adoptius a vegades són els que se senten més estimats, va prosseguir la monja, que va dir que "així s'ha sentit" des que va arribar a Catalunya.

De la seva banda, el president Artur Mas va felicitar els tres finalistes i en especial a Sor Lucía Caram. Mas els va identificar amb aquelles persones "que no busquen excuses per no actuar sinó raons per actuar", i va manifestar que una societat que fa el primer és una "societat" morta, mentre que una societat que busca raons per actuar és "una societat viva". Catalunya, va dit, és en aquest sentit i "afortunadament una societat molt viva, de la que ens sentim orgullosos, i de la qual aquests tres finalistes en són uns models i uns referents a tenir en compte".

La Gala d'entrega del premi Català de l'Any va ser amenitzada per les actuacions del cor In Crescendo i la cantant Elena Gadel. Un cop lliurats tots els premis es va servir 'el Sopar de l'Any', apadrinat per Ferran Adrià i ofert pels germans Joan, Josep i Jordi Roca, Carme Ruscalleda, Nandu Jubany, Fina Puigdevall, Carles Gaig, Sergio Humada, Paco Pérez, Christian Escribà, Mey Hofmann, els germans Sergio i Javier Torres, Paco Méndez, Albert Adrià, Christian Escribà & Patricia Schmidt.