A Retrats Jaume Barberà conversa avui, a les 22.07 al 33, amb el doctor Bonaventura Clotet, un dels científics més prestigiosos del nostre país, molt reconegut per la seva llarga i brillant trajectòria en la recerca del virus de la sida. Després de tres dècades investigant sobre la sida, el doctor Clotet i el seu equip han traslladat ara els seus descobriments -els afectats pel VIH, si no reben el tractament adequat, envelleixen més ràpid- a un nou terreny: la lluita contra l'envelliment. De fet, segons el doctor Clotet, aquesta troballa no és casual, ja que "la sida no deixa de ser un model d'envelliment accelerat". Clotet afegeix que la clau per controlar aquest envelliment podria ser als budells, i, més específicament, al microbioma.

El microbioma (o flora intestinal) és el conjunt de bacteris que recobreixen les parets dels intestins. Té aproximadament el mateix pes que el cervell d'una persona i la seva importància és tan gran que ja hi ha qui ja l'ha batejat com "el segon genoma".

Al llarg de la conversa, el doctor Clotet també afirma que hi ha molta feina a fer encara, per tenir clar quins bacteris cal proporcionar a les persones malaltes o que han envellit malament perquè recuperin l'equilibri intern del seu microbioma, però sembla força probable és que la clau de la salut podria estar en els budells.