Quan el rei Joan Carles I va pagar un preu estimat en uns 60.000 dòlars per matar un elefant a Botswana, va causar un gran escàndol polític i social. La mort del lleó Cecil va generar titulars a tot el món. Però, tot i la indignació mundial, centenars de persones arriben cada any a Sud-àfrica per matar animals salvatges. El documental Turisme de safari: pagar per matar, que s'estrena aquesta nit a l'espai Sense ficció de TV3, investiga la indústria del turisme de safari.

Per 15.000 euros es pot disparar un lleó. El preu per matar un rinoceront és de 80.000 euros. A vegades, fins i tot, es pot triar la mida i el color de l'animal. En aquest país, on el 80% de la fauna viu en territoris que són propietat privada, els animals pertanyen als agricultors, que els crien especialment per a la caça. És el cas de Jeff Rand, el guia de caça de Joan Carles I, que afirma: "el que va fer va ser totalment legal. Va ser una gran cacera". I per a aquells que no volen viatjar a l'Àfrica per matar una zebra, ara els animals són enviats a Texas perquè puguin ser abatuts allà.

Dirigit per Olivia Mokiejewski, aquesta producció de Magneto Presse amb la col·laboració de Canal + i Planete Crime, aborda com el negoci de la cacera continua a l'alça, amb centenars de persones dels països occidentals decidits a pagar el preu que sigui per matar.

La guerra no és un joc

La sessió doble de Sense ficció continuarà amb l'estrena de Game over. El documental d'Alba Sotorra narra l'història de Djalal, un jove obsessionat amb els jocs de guerra que va començar a gravar-se ell mateix en vídeo, recreant operacions militars, i va pujar els seus vídeos a Youtube. Portant aquest somni a l'extrem, va anar al front afganès com a franctirador. Però la guerra no és tan emocionant com sembla a les pel·lícules.