L'Ambaixada espanyola a Suècia ha informat a través d'un tuit que ha presentat una reclamació als responsables d'Eurovisió 2016 per "no admetre" l'entrada d'una ikurriña a la gala de Globen Arena. L'oficina diplomàtica també ha reclamat aquest fet, que titlla d'"error de seguretat", davant la Policia sueca.

Un dels tres joves bascos que van estar embolicats en aquesta polèmica relata que poc després d'arrencar la gala, un membre de seguretat es va acostar a ell per fer-lo fora del recinte per portar la bandera lligada al coll, tal com relata 'El País'. Quan el jove va acceptar treure-se-la, van deixar l'assumpte en una amonestació. No obstant això, un altre dels amics seguia movent altra ikurriña; llavors, va ser quan els agents els van convidar a marxar. En veure la negativa dels nois, els van agafar i van empènyer, dient-los que si no obeïen anaven a passar coses de "caràcter més greu".

Tot i que van intentar explicar-los que la ikurriña no estava prohibida, els agents de seguretat no els van fer cas i, finalment, els joves van haver de lliurar les banderes. Després dels incidents, els bascos van decidir trucar a l'ambaixada espanyola, el cònsol es trobava al festival. Després de la seva intervenció, la ikurriña els hiva ser retornada i el cònsol va decidir presentar la denúncia davant la Policia sueca.

La sorprenent i inesperada inclusió de la ikurriña, l'ensenya del País Basc, entre les banderes que no es podrien exhibir a Eurovisió va generar, a finals d'abril, una breu però intensa polèmica en què van intervenir des del Govern i els partits bascos fins al Ministeri d'Afers Exteriors.

En aquesta llista s'incloïa la ikurriña al costat de banderes d'estats no reconeguts oficialment, com Palestina, Crimea, Kosovo, entre d'altres. Sota l'epígraf de "expressament prohibida", tancava aquesta relació la bandera del grup terrorista ISIS o Daesh. Finalment, la rectificació d'Eurovisió, va arribar, i es va elaborar hores després un nou llistat de banderes prohibides en el qual ja no figurava la ikurriña.