La Comissió Europea (CE) estudia la possibilitat de dotar els mitjans de comunicació d'una eina legal que els permeti demanar als gegants del món digital, com Google i la xarxa social Facebook, que paguin pel contingut informatiu que reprodueixen en les seves pàgines d'Internet. "La CE treballa en la seva pròxima proposta per modernitzar les regles de propietat intel·lectual de la UE. La Comissió està considerant si atorgar els denominats drets connexos a les editorials" que publiquen notícies, va assenyalar el portaveu comunitari Christian Wigand en la roda de premsa diària de l'executiu comunitari.

Wigand va afegir que amb aquesta mesura "es reconeixeria el seu paper d'inversors en contingut i els donaria una posició més forta a l'hora de negociar amb altres actors del mercat", però va negar que es tracti d'"una taxa comunitària a cercadors d'Internet". La propera proposta per modernitzar el marc legal de la propietat intel·lectual de la UE serà presentada la segona meitat de setembre, d'acord amb portaveu comunitari.

La CE abordarà en aquesta trobada els denominats drets connexos, que no retribueixen la creació original de l'autor, sinó la interpretació d'una obra (per part d'un músic, un cantant o un actor), o un esforç financer efectuat per un productor, que també pot incloure una participació en el procés creatiu. La legislació comunitària de propietat intel·lectual actualment atorga drets connexos a artistes i productors de pel·lícules i de música, així com a emissores. Europa va voler deixar clar que la possibilitat d'atorgar drets connexos als mitjans de comunicació no afectaria en cap cas la manera en què els usuaris d'Internet comparteixen els hipervincles a les xarxes socials.

La nova proposta d'Europa pot suposar un pas més en la seva lluita contra la posició dominant de gegants com Google o Facebook, apostant per un equilibri que permeti repartir beneficis i respectar els drets de propietat intel·lectual.