La primavera del 1938, dos anys després de l'esclat de la guerra civil, l'exèrcit franquista va arribar al mar amb l'ocupació de Vinaròs, i va dividir el territori de la República en dues parts. Catalunya va quedar aïllada i s'hi va estabilitzar una línia defensiva que seguia la frontera natural dels rius Noguera Pallaresa, Segre i Ebre: l'últim gran front de la guerra civil a Catalunya. En aquests 350 quilòmetres, entre el nord del Pallars i el delta de l'Ebre, hi va haver centenars de batalles, milers de morts i moltes històries humanes que van quedar enterrades a les trinxeres. Milers de joves hi van deixar la vida, abatuts pel foc dels morters, l'aviació i les bales.

Vuitanta anys després, els periodistes Carles Costa, Eloi Vila i Marc Juan recorren a peu els 350 quilòmetres d'aquest front bèl·lic per recuperar una part de la memòria d'aquells dramàtics esdeveniments. Un viatge que ha donat forma a Trinxeres, la sèrie documental que TV3 estrena aquesta nit, a les 22.30, després de 30 minuts. Durant el viatge, els tres periodistes descobriran què queda d'aquell front en el territori i entre la seva gent.

El punt de partida serà el front del Pallars, des del port de la Bonaigua fins a la serra de Sant Corneli, al costat de Tremp. El recor-regut continuarà cap al Montsec i Balaguer, pel front del Segre fins a Seròs. I a les Terres de l'Ebre, visitaran els escenaris de la batalla de l'Ebre i arribaran fins al tram baix del riu, fins al Delta. A més, en els dos últims capítols, Trinxeres s'endinsarà en els tres anys de la guerra civil a Barcelona, fins que les tropes franquistes entren a la ciutat, i resseguirà el camí de la retirada i l'exili cap a Franc?a.

Trinxeres és un programa del departament de Documentals i Nous Formats de TV3, dirigit per Eloi Vila, que té la col·laboració de Funky Monkey. El programa està inspirat en la sèrie belga Ten Oorlog, sobre la primera i la segona guerres mundials, emesa per la cadena VRT, la televisió pública flamenca.