El programa Sense ficció estrena aquesta nit (21.55 h, TV3) La fi d'ETA, la primera pel·lícula documental que reconstrueix la història dels deu anys de negociacions secretes que van culminar en l'anunci de la banda armada, l'octubre del 2011, que cessava definitivament la seva activitat terrorista. El film documental, dirigit per Justin Webster, té els testimonis de les persones que van participar directament en les negociacions, els de les víctimes, els dels responsables de la Policia i la Guàrdia Civil i els de l'acció judicial.

La fi d'ETA comença al caserío Txillarre, d'Elgoibar (Guipúscoa). En un entorn de muntanyes amb boscos de faigs i roures, al voltant d'una taula, aquesta casa va ser el lloc de trobada de les converses entre el llavors president del Partit Socialista d'Euskadi, Jesús Eguiguren, i el líder de Batasuna, Arnaldo Otegi. Des del 2000 fins al 2004, tots dos polítics van mantenir un diàleg fruit de la seva iniciativa personal i al marge dels partits polítics que representaven. El film narra pas a pas com els contactes es van anar intensificant, sobretot amb l'arribada de José Luis Rodríguez Zapatero a la Moncloa. Sota la direcció de qui després seria ministre de l'Interior i vicepresident del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, s'oficialitzen els contactes.

No obstant això, l'atemptat a la T-4 de Barajas, el desembre del 2006, obliga a replantejar el procés. Les negociacions es trenquen fins que el govern espanyol accepta reiniciar-les a Ginebra. Anys més tard, el 2010, la declaració al Palau d'Aiete, a Sant Sebastià, d'un grup de reconeguts polítics mundials, com Kofi Annan, Gerry Adams o Bernie Ahern, exprimer ministre d'Irlanda, es converteix en el preludi del comunicat definitiu d'ETA de l'octubre del 2011.

Els testimonis directes dels protagonistes del procés, Alfredo Pérez Rubalcaba, Jesús Eguiguren i Arnaldo Otegi, recollits en tres extenses entrevistes inèdites, vertebren la narració dels fets. El film també recull els testimonis de polítics, víctimes i familiars, exmembres i expresos d'ETA.