A Espanya, els centres d'internament d'estrangers (CIE) estan envoltats d'hermetisme i secretisme oficial; en canvi, a França, per primera vegada, les càmeres han tingut accés al seu funcionament i a tot el dramàtic procés d'expulsió d'estrangers sense papers. El reportatge Els expulsables, que el programa 30 minuts estrena aquesta nit a TV3, mostra amb tota cruesa la seqüència d'expulsió a la força. Ciutadans que no han pogut regularitzar legalment l'estada en ter-ritori francès i que a pesar que, en molts casos, disposen d'un arrelament familiar evident, són detinguts al carrer, internats com a «retinguts» en un centre d'internament i, finalment, portats a l'aeroport per tornar al seu país en un vol d'Air France.

D'aquesta manera, les càmeres segueixen, entre d'altres, el cas especialment dramàtic de Moataz, un jove sudanès que, fugint de la guerra al seu país, aconsegueix arribar a França. Com que no va demanar l'asil perquè volia anar a viure amb el seu germà a Anglaterra, la seva situació d'absoluta precarietat legal a França el podria portar a ser retornat per la policia al seu país, on està directament amenaçat de mort.

Els expulsables, una producció d'Elephant & Cie dirigida per Roman Bolzinger i Jean-Pierre Guillerez, mostra el procés d'allunyament a la força de persones que busquen a Europa la supervivència. Un mecanisme judicial i policíac implacable, amb unes conseqüències humanes sovint devastadores.