Els Serveis Informatius de Televisió de Catalunya i Sense ficció han unit esforços per abordar el fenomen del qual tothom parla: la post-veritat. Un tema de plena actualitat sobre les notícies falses i la manipulació de l'opinió pública que es pot fer des de les xarxes socials. La nit començarà amb un Sense ficció especial, Veritats de mentida, i seguirà, en directe, amb el debat interactiu Veritats compartides.

Som més tolerants amb la mentida? Com es cola la mentida en el nostre dia a dia? Sabem detectar quan ens volen fer empassar mentides com a veritats? Aquestes són les preguntes bàsiques que intenta respondre Veritats de mentida, amb direcció de Montserrat Besses i realització de Marc Rodríguez Puig. El documental explica en què consisteix el que ara s'anomena postveritat, designada paraula de l'any 2016 pel diccionari d'Oxford.

Si la mentida sempre ha existit en política, què és el que és nou? La mentida és ara molt més eficaç gràcies a les xarxes socials. Qui pot denunciar les mentides? El periodisme rigorós? Doncs no és estrany que els que utilitzen mentides per manipular l'opinió pública ataquin la premsa. A Veritats de mentida, el president del The New York Times i un destacat periodista polític de The Washington Post expliquen com viuen aquesta insòlita etapa d'hostilitat. El documental explica quines eines periodístiques s'utilitzen ara per rastrejar i desemmascarar l'allau de falsedats i de mitges veritats o veritats enga-nyoses que poden arribar al públic.

Tot seguit, i en directe des del CCCB de Barcelona, els espectadors podran seguir el debat Veritats compartides, presentat per Pere Bosch i Montserrat Besses. Al llarg d'aquesta xerrada, s'establirà una relació directa amb els teleespectadors per distingir, per exemple, fotografies reals de fotografies falses. Es donaran diverses informacions i consells pràctics per saber diferenciar els missatges enganyosos que ens arriben quotidianament i es debatrà sobre conceptes i situacions que s'hauran plantejat al documental.