El programa Sense ficció emetrà, dimarts, 28 de novembre (21.55 h), el documental L'últim gegant d'Europa, produït per TV3 i realitzat per Batabat amb el suport de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) i l'assessorament científic de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, sobre els darrers dinosaures que van viure als Pirineus fa uns 70 milions d'anys.

L'eix conductor del documental són les restes d'un titanosaure que el paleontòleg alemany Walter Kühne va començar a excavar als anys 50 a Orcau, al Pallars Jussà. El jaciment, però, va caure en l'oblit i no va ser fins al 2014 que investigadors de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i la Universitat de Saragossa van acabar d'extreure el coll de l'animal, una peça de més de cinc metres de llarg.

La troballa del coll de titanosaure és molt important des del punt de vista científic, ja que mai fins ara s'havia recuperat una resta tan gran a Europa i, probablement, es tracta d'una espècie mai descrita.

A banda del d'Orcau, L'últim gegant d'Europa recorre altres jaciments de referència als Pirineus, com el d'icnites de Fumanya, al Berguedà. Les petjades de titanosaures d'aquest jaciment que van quedar impreses a la roca permeten aportar informació sobre el seu comportament gregari, així com les dimensions dels titanosaures i la velocitat a què es desplaçaven. Amb la visita als jaciments d'ous de la zona de Coll de Nargó, a l'Alt Urgell, el documental explica quin és el coneixement actual sobre la reproducció d'aquests animals. A Vallcebre, també al Berguedà, es mostra la pell impresa a la roca d'un d'aquests titanosaures i que ha permès reconstruir-ne el seu aspecte extern.

Jordi Portals és el director i guionista del documental, que ha estat realitzat per Arnald Viladomat i produït per TV3 conjuntament amb Batabat.

El Consell Comarcal del Pallars Jussà n'ha organitzat una preestrena avui les 19 h a Tremp.