n Aquesta nit, a les 21.55 h, el programa 30 minuts recupera la producció associada Persones no humanes, una reflexió sobre el futur dels zoos urbans a partir del cas de Barcelona i Mendoza, a l'Argentina. Fa dues setmanes, la direcció del Zoo de Barcelona va presentar el seu pla estratègic destinat a convertir el parc en un centre de referència mundial en conservació, recerca i divulgació d'espècies amenaçades o en perill d'extinció i de la fauna autòctona i mediterrània.

Per a Carme Maté, que havia estat directora del Zoo de Barcelona i que va rebre l'encàrrec de l'Ajuntament de coordinar el debat social que ha desembocat en aquest pla, «els zoos, en ple segle XXI, tenen sentit perquè han de transformar-se per transformar la societat i posar l'èmfasi en els problemes que els humans hem generat i per ajudar a mantenir els hàbitats i que les espècies siguin viables en el seu medi». En el centre d'aquest debat hi ha uns dels animals més emblemàtics del zoo: els dofins.

El 30 minuts ha acompanyat una delegació de l'Ajuntament quan va visitar un refugi per a cetacis a l'illa grega de Lipsi. Traslladar uns dofins nascuts en captivitat a un espai natural seria una experiència pionera plena d'incerteses i que obriria el camí a altres ciutats o països que, com Barcelona, es declaren lliures de cetacis en captivitat.

Fruit també d'aquesta nova sensibilitat social pels drets dels animals, a milers de quilòmetres, una altra ciutat vol transformar el seu zoo. A Mendoza, a l'Argentina, coneixerem el cas inèdit d'una ximpanzé, la Cecilia. Amb la mort dels seus companys de gàbia, la Cecilia es va quedar sola i va caure en depressió. Una associació pels drets dels animals va presentar un habeas corpus denunciant una detenció il·legítima, perquè considera que la Cecilia no havia comès cap delicte. Una jutge el va acceptar, en va decretar el trasllat a un refugi i la va declarar subjecte de dret no humà.

La societat demana transformar els zoos i desprendre's del concepte d'exhibició d'animals. Tal com explica Sito Alarcón, el nou director del Zoo de Barcelona, es tracta de fer una transició basada en potenciar tres grans eixos: la conservació, la recerca i l'educació.