n El 4 d'abril del 1968, Martin Luther King, defensor dels drets civils dels afroamericans, mor a mans d'un segregacionista blanc. Per a Luther King, la lluita contra la discriminació racial passava per la desobediència civil sense cap violència. Cinc dècades després del seu assassinat, la lluita pacífica és part fonamental dels moviments pro drets civils a tot el món. «Tinc un somni. Somio que un dia els meus quatre fills visquin en una nació on no se'ls jutgi pel color de la seva pell, sinó pel contingut del seu caràcter. Avui tinc aquest somni!», va proclamar Martin Luther King en un dels discursos que han passat a la història.

Coincidint amb la setmana en què s'ha commemorat l'efemèrida, el programa La noche tematica (00.10 h, La 2) recorda la figura de Martin Luther King, la seva vida i els seus ideals, així com el llegat que va deixar a la humanitat, amb l'emissió de dos documentals. Los caminos hacia Memphis serà el primer que s'emetrà. Dirigit per Stephen Ives i produït per WGBH Educational Foundation, aquest treball segueix la petjada de James Earl Ray, que l'any 1968 va arribar a ser l'home més buscat als Estats Units en fugir després d'assassinar Martin Luther King. A través de diversos testimonis i de documents del seu polèmic procés judicial, el documental analitza si l'assassí va actuar sol o, contràriament, formava part d'una poderosa trama.

Tot seguit s'emetrà Una historia de no-violencia, documental francès produït per AB Productions que està dirigit per Mathilde Fassin. El moviment de la no-violència va començar a l'Índia amb Gandhi. Als Estats Units va tenir com a màxim representant Martin Luther King. El 1959 viatja a l'Índia. Allà s'interessa per tot allò relacionat amb aquest moviment. Quan torna, s'ha convertit en el principal defensor de la no-violència gandhiana del món.