n Aquesta nit, a les 22.45 h, el canal 33 estrena el documental Josep Palau i Fabre. Retrat cubista, un treball que vol trencar el personatge desbordant d'aquest intel·lectual català per reconstruir-lo de nou en un retrat més ampli. El film dóna una mirada subversiva sobre aquest controvertit poeta, assagista, autor teatral, traductor, activista cultural, refugiat a l'exili i amic i biògraf de Picasso. L'estrena d'aquesta producció arriba coincidint amb el tancament de l'Any Palau i Fabre. Es tracta d'un documental dirigit per Eloy Aymerich, de Clack, i la Fundació Palau, amb la producció associada de Mataró Audiovisual i el suport de la institució Lletres Catalanes, el Consorci de Turisme del Maresme i la Diputació de Barcelona.

Seguint els principis del cubisme picassià, el documental mostra les diverses facetes de Josep Palau i Fabre. El seu caràcter avantguardista, marginat i poc convencional el situa en la línia dels «grans il·luminats», sota l'estela de Ramon Llull, i el converteix en una figura única i singular dins la història de la literatura i la cultura catalana i europea del segle XX.

Escriptors i artistes, com Julià Guillamón, Miquel Barceló, Perejaume, Maya Widmaier-Picasso o Vicenç Altaió, descobreixen aquest retrat pictòric i profund del poeta barceloní. Una història marcada per la relació amb la seva família burgesa, l'exili a París, el retorn activista a la Costa Brava o la culminació de la seva obra amb l'obertura de la Fundació Palau a Caldes d'Estrac.