n El consell d'informatius de Televisió Espanyola (TVE) va denunciar ahir al Parlament Europeu «la manipulació i la censura» en la informació que s'emet per RTVE.

Representants dels treballadors de la cadena espanyola es van reunir amb la presidenta del Comitè de Peticions, Cecilia Wikström, per parlar amb ella sobre el cas, que la cambra ja va admetre a tràmit fa dos mesos, i que actualment està estudiant.

Alejandro Caballero, del Consell d'Informatius de RTVE, va recordar que en la petició el que demanen els treballadors és que des del Parlament Europeu «s'exigeixi al Govern espanyol que es compleixin principis fonamentals en els valors europeus, com la imparcialitat, la pluralitat i la independència, a les quals ha d'estar obligada qualsevol televisió pública».

Queixes per manipulació a TV3

Coincidint amb la visita dels treballadors de TVE a la cambra, el PP va emetre un comunicat en què informa que s'ha registrat al Parlament Europeu una «petició ciutadana» per «estudiar la manipulació i la falta de neutralitat dels mitjans de comunicació públics que depenen de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), entre aquests TV3 i Catalunya Ràdio».

La petició, que ara l'Eurocambra haurà de decidir si admet a tràmit o no, la promou l'exdiputat del PP per Girona Sergio Santamaria Santigosa.

L'eurodiputada del PP i vicepresidenta del Comitè de Peticions de l'Eurocambra, Rosa Estaràs, ha assegurat que la queixa sobre els mitjans catalans «detalla nombrosos fets i indicis que apunten que TV3 i altres mitjans catalans han estat exclusivament al servei de governs catalans per promoure la independència i que, per tant, no han treballat per donar una informació completa i veraç al conjunt dels catalans».

Segons Estaràs, «és rellevant» que la queixa es tracti al Comitè de Peticions «com s'ha fet amb altres peticions relatives a mitjans de comunicació públics». A diferència del cas de TVE, però, la petició sobre TV3 i Catalunya Ràdio encara no ha estat acceptada pel comitè i, per ara, només ha estat registrada a la cambra, com passa amb totes les queixes que arriben a Brus-sel·les.

La queixa, en el cas dels mitjans catalans, és d'un particular, exdiputat del PP, mentre que són els mateixos periodistes de TVE els que promouen la petició sobre la cadena espanyola. El Secretariat del Comitè de Peticions haurà de determinar ara si el cas de TV3 és admissible o no.

La petició sobre TV3 i CatRàdio, promoguda per l'exdiputat popular Santamaria Santigosa, es queixa del programa El matí de Catalunya Ràdio de Mònica Terribas, de l'InfoK, de l'emissió de l'anunci de l'1-O, de l'espai FAQS, dels programes Està Passant i Tot es mou d'Helena García-Melero.

El document també critica la cobertura que fan els serveis informatius de TV3, i menciona des de connexions del corresponsal a Brussel·les, Xavi Coral, fins al Més 3/24 de Xavier Graset.