El Fons d´Inversió Local establert pel govern central aportarà una pluja de milions que no eren previstos als pressupostos del 2009 dels ajuntaments de la Catalunya central. L´ajut extraordinari que ja ha aprovat l´executiu de José Luis Rodríguez Zapatero arriba als 8.000 milions d´euros per a tot l´estat, una quantitat que es reparteix segons el nombre d´habitants de cada municipi. Això fa que s´inverteixin uns 177 euros per cada persona.

D´aquesta manera, corresponen gairebé 41 milions al Bages, al Berguedà i al Solsonès. Concretament, el Bages rebrà prop de 31,3 milions d´euros a repartir entre els seus 176.846 habitants; el Berguedà, prop de 7,2 milions d´euros per als seus 40.4179 habitants; i el Solsonès, prop de 2,4 milions d´euros per als seus 13.401 habitants. Pel que fa a les capitals de comarca, Manresa podrà invertir 12,9 milions d´euros no previstos inicialment, a Berga seran 2,9 i a Solsona, gairebé 1,6.

Pel que fa a les comarques de la Cerdanya i l´Alt Urgell, rebran una injecció de prop de 7 milions d´euros per a aquesta àrea del Pirineu. Prop de 3,1 milions d´euros d´aquesta quantitat corresponen a la Cerdanya, que té 17.744 habitants, i la resta (3,8 milions) són per als 21.566 habitants de l´Alt Urgell. El Baix Llobregat Nord, amb 92.261 habitants, rebrà 16,3 milions d´euros. D´aquesta manera, l´àmbit de Regió7, que suma un total de 362.297 veïns, podrà invertir més de 64 milions d´euros aportats per l´estat.

El manresà Joan Canongia, diputat al Congrés pel PSC-PSOE, ha assegurat que la injecció extraordinària de 8.000 milions d´euros per part del govern central tindrà un efecte molt beneficiós sobre la contractació i servirà per reactivar el consum. Per a Canongia, el govern central ha optat pel sistema de posar recursos a l´abast dels ajuntaments per la «capil·laritat» d´aquest sistema, que permet disseminar l´ajut «i que arribi a tothom».

D´aquesta manera, els ajuntaments podran aconseguir finançament per als projectes que han quedat fora del pressupost del 2009 i evitar, mitjançant obra pública, que la crisi generi més atur. Es tracta, segons el diputat manresà, «d´un pla d´ocupació a gran escala». Les seves característiques, per la urgència i l´abast de l´ajut, són les d´un pla de xoc, «que és el que requereix l´estat actual de l´economia i que tindrà un impacte brutal». Això serà possible perquè el govern central té un índex d´endeutament baix i aquesta situació li permet emetre deute públic, que és un valor molt cobejat pel món financer. «La part positiva de la situació actual és que l´Estat té marge de maniobra per destinar recursos a inversió», diu. El socialista ha demanat que es faci una reflexició sobre el que suposa invertir 8.000 milions d´euros en obra pública municipal, «que és la que fa servir menys maquinària i ocupa més mà d´obra», ja que la construcció de carreteres o grans infraestructures està més tecnificada.