Les primeres setmanes de cada any nou que comença, solen anar acompanyades d´un munt de notícies que fan referència a quina ha estat l´evolució de l´any que acabem de deixar enrere, es comparen magnituds de tota mena, apareixen articles d´opinió de gent més o menys experta en tot tipus de matèries i es fa esment a tota mena d´estimacions de cara als propers mesos, bo i confiant no esbiaixar massa els pronòstics. Anem a fer doncs aquest mateix exercici centrant-nos en un dels productes d´estalvi estrella a Espanya el 2014: els Fons d´Inversió.

INVERCO, l´Associació d´Institucions d´Inversió Col·lectiva a Espanya, que és l´entitat que representa la indústria espanyola de fons d´inversió, va difondre recentment les dades provisionals del 2014. Les xifres publicades confirmen la recuperació iniciada el 2013 i situen de nou el patrimoni dels fons d´inversió com el producte estrella dels estalviadors i inversors a Espanya.

El patrimoni global gestionat a l´empara d´aquests productes es va situar en els 194.642 milions d´euros i el nombre de partícips va assolir la xifra dels 6,45 milions, incloent-hi tota mena de perfils inversors. Comparant aquestes xifres amb l´any 2013, el creixement en ambdós fronts -patrimoni i clients- fou del 26%, la qual cosa situa el 2014 com el tercer millor any d´ençà el 1989. L´any 2014 la rendibilitat ponderada dels fons d´inversió a Espanya es va situar vora el 4%, força per sobre dels tipus de referència i de la inflació, generant rendibilitats netes positives.

Encara hi podríem afegir més dades però potser ja n´hi hagi prou per a concloure que els fons d´inversió són un producte d´estalvi molt apreciat pels inversors i estalviadors espanyols. Podem afirmar sense por a equivocar-nos que la recuperació de la indústria d´inversió col·lectiva a Espanya creix i ho fa a gran velocitat.

I doncs, què són els fons d´inversió? Què ho fa que aquests productes d´estalvi tinguin tant èxit? Quins en serien els motius? És probable que els factors que determinen l´èxit dels fons d´inversió al llarg dels darrers anys els trobem tant en la seva pròpia idiosincràsia com en factors externs que els han estat propicis.

Els fons d´inversió mobiliaris (FIM) són patrimonis formats gràcies a les aportacions de molts inversors (anomenats partícips) que confien la gestió del seu patrimoni en una societat especialitzada (Societat Gestora) que inverteix els recursos en la compra de béns, valors o altres instruments financers per obtenir un benefici. Aquesta fórmula d´inversió col·lectiva té força avantatges per als petits inversors, entre les que en destacaríem cinc: és una fórmula còmode, car es confia les decisions d´inversió en gestors professionals, són productes de gran liquiditat, permeten diversificar la inversió amb costos de gestió reduïts, el ventall de productes a l´abast dels inversors és molt ampli (des de fons molt conservadors fins a altres d´alt risc) i -en funció del risc adoptat- ofereixen una rendibilitat prou atractiva.

Si a títol intern els fons d´inversió ofereixen prou avantatges, és ben cert que l´any 2014 hi ha hagut diversos factors que també els han acompanyat. D´una banda, les entitats financeres -que són les que comercialitzen bona part de l´oferta disponible de fons d´inversió- han abandonat la política de captació de capital mitjançant dipòsits bancaris d´alta remuneració i tornen a veure els fons d´inversió com a productes de generació de negoci. Un altre element decisiu que ha afavorit el creixement dels fons d´inversió ha estat la caiguda sostinguda dels tipus d´interès fins a situar-se en mínims històrics i la dificultat a la que han hagut de fer front els inversors per a obtenir rendibilitats atractives amb certs productes d´estalvi en aquest context de mínims. I un tercer factor podria obeir a pautes del mercat, on el binomi risc vs. rendibilitat ha orientat cada vegada més la demanda dels inversors en productes financers més arriscats basats en inversions de renda mixta o variable, i en aquest context, els fons es mouen com peix a l´aigua.