A partir del curs 2015-2016, el campus Manresa de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya posa en marxa el Campus Professional amb el primer cicle formatiu de grau superior de la seva oferta d´estudis. Es tracta del cicle de Tècnic Superior en Pròtesis Dentals, el primer d´aquesta especialitat que s´impartirà a Catalunya seguint la metodologia de la formació dual.

Formar professionals protètics que sàpiguen treballar amb les noves tecnologies que s´estan implantant al sector és un altre dels elements que diferenciaran la formació que s´impartirà a UManresa en relació amb els altres cinc centres que l´ofereixen.

El coordinador del cicle formatiu, Pep Serra Prat, explica que el món de l´odontologia està vivint una revolució tecnològica per la introducció d´eines 3D digitals i que, fins ara, l´oferta existent no contemplava la formació en aquest àmbit. Serra fa notar que els professionals del sector necessiten actualitzar-se i començar a «substituir l´espàtula pel ratolí de l´ordinador com a eina de treball», i que els que es comencin a formar com a protètics surtin amb coneixements suficients per treballar en aquests nous entorns digitals. Per aquest motiu, la institució universitària ha buscat la implicació d´empreses punteres del territori en el nou projecte formatiu.

Carme Vendrell, responsable de Recerca i Desenvolupament d´Avinent Implant System, creu que, al sector de l´odontologia, li falta «gent preparada i que domini les noves eines tecnològiques i totes les possibilitats que ofereixen». Segons Vendrell, treballar de manera conjunta amb la universitat en la formació de nous professionals pot ajudar a «canviar sinergies en una feina molt tancada, que fa servir processos molt artesanals i difícils de canviar». Hi afegeix que «la tecnologia ha arribat al sector i el pot optimitzar».

Per això, Avinent ha decidit implicar-se en la formació d´aquests nous professionals, tant cedint les instal·lacions i la seva tecnologia per a la formació dels nous protètics, com acollint alumnes que puguin fer part del seu aprenentatge a la seva empresa. L´objectiu, assegura, és que aquest nou cicle formatiu «esdevingui un referent en formació tecnològica dels futurs protètics dentals».

El nou cicle formatiu de grau superior també té el suport de Dentek, un laboratori que s´ha posat al dia en matèria de noves tecnologies aplicades al sector i que és un dels referents al país. Els seus laboratoris oferiran places per a la formació dual de l´alumnat del cicle, a més de treballar conjuntament amb la universitat en el disseny del programa formatiu.

A hores d´ara, a Manresa només hi ha un centre odontològic que disposi d´un escàner 3D que permeti fer impressions digitals de la boca del pacient per tal que els laboratoris protètics hi puguin treballar i dissenyar la pròtesi. També són pocs, els laboratoris que tenen personal preparat per treballar aprofitant els avantatges d´aquesta tecnologia (a Manresa, només Dentek), de manera que els odontòlegs estan limitats a l´hora de fer encàrrecs per als pacients. L´avantatge de l´ús d´aquesta tecnologia és que el model a partir del qual s´elabora la pròtesi és més precís i exacte i que l´ajustament dins la boca del pacient és perfecte.

Per a Sara Bureau, l´odontòloga que disposa d´aquesta tecnologia, el nou cicle formatiu permetrà que els laboratoris puguin incorporar personal format, i això pot generar més competència entre ells i que les clíniques dentals puguin triar a l´hora de treballar amb un laboratori o un altre.

El valor de la pràctica

Un dels motius pels quals s´ha optat per la formació dual és la importància de la pràctica en l´aprenentatge de les diferents tècniques i especialitzacions dels protètics. «Un protètic titulat no surt preparat per a la feina, necessita molt temps en un laboratori per dominar les diferents tècniques», explica Serra. La formació dual «ens ajuda a escurçar aquest recorregut professional», de manera que el titulat sortirà amb més experiència i domini que un alumne amb una formació clàssica.

Míriam Montenegro coneix bé les hores de dedicació que requereix l´aprenentatge d´aquest ofici. Treballa a Dentek, on va començar a aprendre l´ofici «des de zero, pintant les estructures de metall de les dents». Després de moltes hores de dedicació i aprenent al costat d´altres professionals del laboratori, ha aconseguit convertir-se en una bona ceramista. Explica que fins que no va començar a treballar a Dentek, procedent d´un altre sector laboral, desconeixia que hi havia un cicle formatiu per aprendre la professió i no descarta ser una de les primeres alumnes d´aquesta nova promoció de protètics que es formaran a UManresa, per la comoditat que li representa tenir-ho al costat de casa.

Totes les professions de l´àmbit de l´odontologia tenen, a hores d´ara, molt bones expectatives pel que fa a sortides professionals, ja que és un sector en creixement. Un protètic titulat pot treballar tant de comercial, com de demostrador de marques, com en laboratoris. El cicle formatiu de la UManresa també formarà els nous protètics en matèria d´emprenedoria, perquè aquells que ho desitgin sàpiguen com fer-ho si volen muntar el seu propi laboratori.

Imma Ubiergo, adjunta de direcció general de la Fundació Universitària del Bages, seu del Campus Professional UManresa, explica que la institució universitària impulsa el Campus Professional per contribuir a prestigiar la formació professional de grau superior, que sempre ha estat estigmatitzada com una formació de segona categoria en relació amb els estudis universitaris. El fet d´estudiar un cicle formatiu en un entorn universitari, explica, pot contribuir a millorar-ne la imatge i té avantatges per a l´alumne.

Un perfil amb demanda

Segons Ubiergo, quan es va prendre la decisió de posar en marxa el Campus Professional es va tenir en compte que la formació que s´hi oferís no s´estigués impartint al territori, que tingués vinculació amb els camps d´expertesa de la universitat, que hi hagués necessitat del perfil professional que es formaria i que la formació es pogués impartir amb la metodologia de la formació dual. L´estudi de camp va detectar com a una bona oportunitat el cicle formatiu de protètic dental, que actualment només s´imparteix en cinc centres de Catalunya, tots ubicats dins o a l´entorn més immediat de l´àrea metropolitana de Barcelona. El fet de tenir la col·laboració de laboratoris especialitzats i d´empreses punteres del sector va acabar de decidir la institució universitària per aquest cicle.

Els estudis del nou cicle formatiu, de dos anys de durada, s´ubicaran a les instal·lacions de l´edifici FUB2, a l´avinguda de les Bases de Manresa, on s´estan adequant dues aules i dos laboratoris amb mostradors de treball específics per a aquesta professió. Els laboratoris estaran dotats d´ordinadors per treballar també amb la tecnologia CAD CAM. L´alumnat farà pràcticament tota la formació del primer curs en aquestes instal·lacions i a final de curs es traslladarà a empreses per fer-hi un període de pràctiques. Serà a partir de segon curs que els futurs protètics completaran la seva formació en empreses i laboratoris.