http://www.umanresa.cat/

La Manresa del "Soul, Salt & Wine"

El professor Marc Bernadich Marquez es pregunta si pot ser Manresa una ciutat turística

09.09.2015 | 14:09
El professor Marc Bernadich Marquez

Pot ser Manresa una ciutat turística?

El sol fet de fer-se aquesta pregunta podria dibuixar un somriure burlesc a la cara de molts manresans, sobretot entre aquells que desgraciadament creuen que viuen en una ciutat sense cap mena d´atractiu. Permetin-me ser taxatiu: no només pot ser una ciutat turística sinó que intueixo que ho serà (si no ho està començant a ser, ja).

D´entrada cal deixar clar que Manresa no compta amb cap actiu que la faci destí d´un turisme massiu, però sí que té elements molt singulars i únics que poden aportar milers de visitants a la ciutat, generant, al seu pas, activitat econòmica i diversificant un pèl més l´economia local . Un dels pilars del màrqueting diu que no es aconsellable dirigir-se a un públic massa general i que convé segmentar i enfocar l´oferta cap aquells clients potencials amb qui es tenen més possibilitats d´èxit. En aquest procés també s´endevina que s´ha de vestir una aposta molt peculiar i fàcilment distingible per diferenciar-se dels competidors, que en el cas que ens ocupa, el turisme, són molt abundants i poderosos. Davant aquestes orientacions s´apunten tres dimensions, centrades en el patrimoni material i immaterial de la Manresa turística que cal revisar.

La Manresa del "Soul"

Amb el món jesuític com a referent i l´empremta ignasiana com a imant, el projecte Manresa 2022 és una ferma opció vertebradora del turisme centrat en l´espiritualitat, complementada també per aproximacions històriques i de lleure, com ara el camí de Sant Ignasi. A això cal sumar-hi l´extraordinària dotació patrimonial de la ciutat, amb autèntiques obres mestres, com la Seu i el seu contingut. No acaben aquí els atractius: la misteriosa Llum i la Sèquia, la proximitat amb Montserrat, o la confluència dels camins de Sant Jaume, Sant Ignasi i el de l´Abat Oliba, que transfereixen a la ciutat un potencial potser estret, però molt profund. El millor en aquest camp, és la diversitat de tipologia de visitants: de motxillers a usuaris d´hotels de qualitat al centre de la ciutat.

La Manresa de la "Salt"

El Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central és un dels 65 geoparcs (únic català i un dels vuit de l´Estat Espanyol) integrat a la European Geoparks Network. El nostre geoparc compta amb singularitats excepcionals, com les Coves del Toll i les Coves del Salnitre o els relleus actuals dels antics deltes de Montserrat i Sant Llorenç del Munt, dos Parcs Naturals de peculiar paisatge, a banda de la Conca Potàssica Catalana, que són exemples de rellevància mundial de la sedimentació de roques evaporítiques marines, amb minerals com l´halita (sal comú) i la silvita (potassa), formades fa uns 37 milions d´anys en un context tectònic espectacular: l´aixecament dels Pirineus. Existeixen persones interessades en aquests actius geològics arreu d´Europa i, de fet, la presència internacional de visitants a les nostres contrades per aquest reclam comença a fer-se notar. Sense ànim d´efectuar comparacions, el turisme ornitològic a Espanya mou 10 milions de persones. S´imaginen només un 2% d´aquesta xifra recorrent els entorns de Manresa?

La dotació industrial al voltant dels recursos naturals també pot ser un atractiu que ofereixi experiències inoblidables als visitants de la zona minera i que resseguint la història empresarial es puguin fer una idea de la transició industrial a casa nostra que, de fet, és un reflex fidel del que ha passat a Europa.

La Manresa del "Wine"

Per acabar, l´activitat vitivinícola del Bages es remunta a èpoques gairebé immemorials. La feina feta per famílies empresàries del món de vi de casa nostra ha permès un reviscolament vigorós del sector. Els vins que s´elaboren aquí són de qualitat superlativa, representant tota l´essència del territori dins de copa. Com era d´esperar, els enoturistes ja han identificat la zona i ja es compten per milers les persones que vénen a descobrir les peculiaritats de les varietats autòctones, les formes d´elaboració i, sobretot, una cosa única a nivell planetari: la pedra seca i les tines a peu de vinya. En efecte, la història ens ha llegat unes construccions del tot excepcionals i que deixen atònits els experts que les visiten. La perspicàcia que van tenir els nostres avantpassats per fer fermentar el vi a la mateixa vinya amb tines excavades o construïdes a la pedra ens hauria d´encoratjar i creure en el nostre territori des de una mirada d´autoestima i respecte pel que som i tenim.

Manresa, com a centre d´acollida i trobada de tots els visitants que poden venir per aquests atractius, pot ser doncs, una ciutat turística. De fet, la barreja de "Soul, Salt&Wine" és tan especial i única que cap altra zona del món pot replicar la nostra oferta, que avui, tot sigui dit, està en fase de desenvolupament. Què ens falta per donar-hi l´impuls definitiu? Creure-hi i estimar-ho: tenir la pell de gallina cada vegada que expliquem tot això a un foraster. Jo ja li tinc. Només depèn de nosaltres trobar-nos una munió d´americans pel carrer Sant Miquel buscant la Seu i la passera de la Cova, carregats amb ampolles de vi i amb una càmera penjada al coll replena de fotos del nostre paisatge geològic. Som-hi!

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema