Manresa celebrarà entre el 28 de setembre i el 4 d´octubre la cinquena edició de la Setmana del Cor, una setmana d´activitats formatives i divulgatives destinades a promoure els hàbits de vida cardiosaludables entre la població. La Setmana del Cor l´organitzen 25 entitats, sota la coordinació de l´Ajuntament de Manresa i el programa Universitat Saludable de la Fundació Universitària del Bages i el patrocini de la Clínica Universitària (CU+). Aquesta cinquena edició inclou una vintena de propostes que s´iniciaran amb una caminada saludable i que acabaran amb la caminada per l´Anella Verda.

De dilluns a divendres, cada dia, a les nou del matí, es faran caminades saludables que sortiran dels diferents CAP de la ciutat. Com en anteriors edicions, la plaça de Sant Domènec concentrarà una jornada d´activitats i demostracions relacionades amb la salut del cor. Serà el dimarts, 29 de setembre, des de les deu del matí fins a les set de la tarda, i s´hi podrà veure l´estand de l´Agència de Salut Pública de Catalunya i participar en els tallers de reanimació cardiopulmonar que dirigiran professionals d´Althaia, Reanima, SEM i TSC. En aquest mateix indret, hi haurà un joc de l´oca destinat a l´educació sanitària familiar. L´Escola d´Hoteleria Joviat hi farà una demostració culinària de receptes cardiosaludables i l´ICS i Althaia faran càlculs del risc de patir una malaltia cardiovascular. Una de les novetats d´aquesta edició és que, gràcies a la col·laboració del col·legi de Farmacèutics de Barcelona, es determinaran també els nivells de glucèmia i de colesterol, unes proves poc habituals en esdeveniments al carrer. Les activitats a Sant Domènec es clouran amb l´activitat coreografiada I Love Dance, que anirà a càrrec de monitors del diferents centres esportius de la ciutat: Vela, Piscines Municipals, Gimbe i Cube.

Per a aquest mateix dia, s´ha organitzat un debat sobre alimentació cardiosaludable que tindrà lloc a partir de dos quarts de vuit del vespre al Centre Cultural El Casino. S´hi parlarà de la dieta mediterrània i de com adaptar-se a la nova situació després d´haver patit alguna malaltia cardiovascular.

El programa inclou també una xerrada teoricopràctica que impartirà el doctor Josep Rosselló sobre l´actuació davant d´una aturada cardíaca o mort sobtada. Aquesta xerrada tindrà lloc el dia 30 de setembre, a les sis de la tarda, a la Sala Mútua Manresana del Centre Hospitalari. La tercera de les activitats divulgatives de la Setmana del Cor serà la xerrada ´Cuidem el cor de la gent gran´, que es complementarà amb un taller d´alimentació i activitat física per mantenir un cor sa i amb un tastet de berenar cardiosaludable´. Aquesta xerrada es farà a la Sala Gòtica de l´Hospital de Sant Andreu el dia 1 d´octubre i començarà a les quatre de la tarda.

La Setmana del Cor es perllongarà durant el cap de setmana amb dues activitats més. Dissabte, 3 d´octubre, i coincidint amb la Shopping Night, la plaça Sant Domènec acollirà tres sessions de reanimació cardiopulmonar al ritme de la música. La primera sessió serà a les nou de la nit. Serà la primera vegada que la Setmana del Cor programa activitats nocturnes. El programa es clourà amb la Caminada per l´Anella Verda, que en aquesta edició sortirà del Casal de la Font dels Capellans, el dia 4 d´octubre, a dos quarts de nou del matí.

A més del programa d´activitats, la Setmana del Cor es completa amb les exploracions clíniques completes i gratuïtes que faran al centre Salut Solucions, portes obertes als centes esportius de Manresa, la presa gratuïta de la tensió arterial en deu farmàcies de la ciutat i amb una oferta de menús cardiosaludables als restaurants del grup Diesa.

Una activitat ja consolidada

A l´entorn d´un miler de persones participen habitualment en les diferents propostes d´activitat de la Setmana del Cor, un programa de promoció dels hàbits de vida saludables que ja s´ha consolidat dins del calendari d´activitats de la ciutat i al qual s´ha pogut donar continuïtat gràcies a la col·laboració de les entitats organitzadores.