La Fundació Universitària del Bages (FUB) i la Fundació Sociosanitària de Manresa (FSSM) organitzen, juntament amb la Municipalidad de Santiago de Chile i el Banco Interamericano de Desarrollo, el seminari titulat ‘Dependència, cronicitat i atenció sanitària: lliçons i reptes’.

Aquest seminari, que se celebrarà els dies 10 i 11 de novembre a a la capital xilena, pretén que els professionals de la salut i serveis socials d’aquell país sudamericà reflexionin sobre els models de gestió en la prestació de serveis sociosanitaris i d’atenció a la dependència per definir una política en aquest àmbit al seu país. En el seminari hi prendran part com a ponents els experts Marco Inzitari i Manel Peiró i els directors generals de la FSSM i de la FUB, Manel Valls i Valentí Martínez.

El seminari vol donar resposta als reptes que ha d’afrontar en matèria de dependència una societat com la xilena. Durant els dos dies de congrés es vol contribuir a la definició dels serveis que s’han d’oferir en aquest àmbit. Serveis que s’ajustin als estàndards de qualitat, amb unes cobertures àmplies i creant alternatives diversificades tant en l’àmbit públic, privat i comunitari per atendre les necessitats de dependència en tota la població, tant la infantil, com l’adulta, els malalts crònics o les persones amb discapacitat.

En aquest sentit, el seminari té com a principal objectiu donar a conèixer l’experiència d’integració dels serveis socials i de salut que s’ha dut a terme a Catalunya en l’àmbit de l’atenció a la dependència i la cronicitat. Aquest tipus d’integració ha permès iniciar un camí de millora de l’eficiència i la qualitat assistencial en societats envellides com la catalana i pot ser un punt de referència per a societats com a xilena que, si bé tenen una piràmide poblacional més jove, és previsible que, a mig termini, segueixin una evolució similar a la dels països europeus.

El seminari inclou sessions dedicades a aspectes vinculats a l'atenció assistencial, com l'envelliment, el malalt crònic, el malalt fràgil o l'atenció al cuidador; i d'altres relacionades amb la gestió i l'organització dels serveis sociosanitaris, com el perfil dels professionals del sector i la seva formació, la participació del pacient, la planificació de recursos o la integració de serveis. També es dedicaran alguns tallers a parlar sobre programes de prevenció i comunitaris i a debatre aspectes ètics implicats en aquest tipus de serveis...

Experts catalans

Els dos experts procedents de Catalunya que participaran en el seminari per exposar com s’ha treballat a Catalunya el tema de la dependència són Manel Peiró i Marco Inzitari. Manel Peiró, que pronunciarà la ponència magistral inaugural, és professor titular del Departament de Direcció de Persones i organitzacions i director del Executive Master in Healthcare Organizations Leadership de la Escola Superior d’Administració i Direcció d’Empreses (ESADE) de la Universitat Ramon Llull de Barcelona. Assessora institucions sanitàries públiques i privades i és membre del Comitè Científic de la Conferència Hospitales Top-20. Ha estat membre del subcomitè científic de l’European Association of Hospital Managers i vicepresident de la Comissió Econòmica de la Creu Roja a Catalunya.

Inzitari és metge especialista en geriatria i és director Assistencial, d’Investigació i Docència del Parc Sanitari Pere Virgili de Barcelona. És assessor del Pla Interdepartamental d’Acció i Interacció Social i Sanitària, del Pla per a la Prevenció i Atenció de la Cronicitat i del Pla Director Sociosanitari del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. També dirigeix un grup d’investigació sobre envelliment.

Manel Valls i Valentí Martínez participaran en un col·loqui d’experts sobre polítiques d’atenció a la dependència i sobre l’evolució dels sistemes de cures. També moderaran diferents tallers i faran la clausura del seminari.

El seminari s’adreça a directius, gerents, coordinadors d’institucions públiques i privades i a persones de la societat civil amb responsabilitats en el disseny i/o implantació de polítiques per atendre la dependència. També està pensat per a treballadors de les àrees socials i de salut dels municipis, professionals de l’àmbit de les ciències de la salut i de l’assistència social i a representants de comunitats i organitzacions de la societat civil que hi estiguin involucrats.

L'organització d'aquest seminari forma part del paquet d'iniciatives conjuntes entre la FUB i la FSSM per fer confluir els seus àmbits d'expertesa i posar-los en valor en un context internacional.