http://www.umanresa.cat/

Seminari per definir polítiques d'atenció a la dependència

La FUB i la Fundació Sociosanitària de Manresa coorganitzen amb el Banco Interamericano i l'Ajuntament de Santiago de Xile les jornades

05.11.2015 | 07:37
Seminari per definir polítiques d'atenció a la dependència

La Fundació Universitària del Bages (FUB) i la Fundació Sociosanitària de Manresa (FSSM) organitzen, juntament amb la Municipalidad de Santiago de Chile i el Banco Interamericano de Desarrollo, el seminari titulat ´Dependència, cronicitat i atenció sanitària: lliçons i reptes´.

Aquest seminari, que se celebrarà els dies 10 i 11 de novembre a a la capital xilena, pretén que els professionals de la salut i serveis socials d´aquell país sudamericà reflexionin sobre els models de gestió en la prestació de serveis sociosanitaris i d´atenció a la dependència per definir una política en aquest àmbit al seu país. En el seminari hi prendran part com a ponents els experts Marco Inzitari i Manel Peiró i els directors generals de la FSSM i de la FUB, Manel Valls i Valentí Martínez.

El seminari vol donar resposta als reptes que ha d´afrontar en matèria de dependència una societat com la xilena. Durant els dos dies de congrés es vol contribuir a la definició dels serveis que s´han d´oferir en aquest àmbit. Serveis que s´ajustin als estàndards de qualitat, amb unes cobertures àmplies i creant alternatives diversificades tant en l´àmbit públic, privat i comunitari per atendre les necessitats de dependència en tota la població, tant la infantil, com l´adulta, els malalts crònics o les persones amb discapacitat.

En aquest sentit, el seminari té com a principal objectiu donar a conèixer l´experiència d´integració dels serveis socials i de salut que s´ha dut a terme a Catalunya en l´àmbit de l´atenció a la dependència i la cronicitat. Aquest tipus d´integració ha permès iniciar un camí de millora de l´eficiència i la qualitat assistencial en societats envellides com la catalana i pot ser un punt de referència per a societats com a xilena que, si bé tenen una piràmide poblacional més jove, és previsible que, a mig termini, segueixin una evolució similar a la dels països europeus.

El seminari inclou sessions dedicades a aspectes vinculats a l'atenció assistencial, com l'envelliment, el malalt crònic, el malalt fràgil o l'atenció al cuidador; i d'altres relacionades amb la gestió i l'organització dels serveis sociosanitaris, com el perfil dels professionals del sector i la seva formació, la participació del pacient, la planificació de recursos o la integració de serveis. També es dedicaran alguns tallers a parlar sobre programes de prevenció i comunitaris i a debatre aspectes ètics implicats en aquest tipus de serveis...

Experts catalans

Els dos experts procedents de Catalunya que participaran en el seminari per exposar com s´ha treballat a Catalunya el tema de la dependència són Manel Peiró i Marco Inzitari. Manel Peiró, que pronunciarà la ponència magistral inaugural, és professor titular del Departament de Direcció de Persones i organitzacions i director del Executive Master in Healthcare Organizations Leadership de la Escola Superior d´Administració i Direcció d´Empreses (ESADE) de la Universitat Ramon Llull de Barcelona. Assessora institucions sanitàries públiques i privades i és membre del Comitè Científic de la Conferència Hospitales Top-20. Ha estat membre del subcomitè científic de l´European Association of Hospital Managers i vicepresident de la Comissió Econòmica de la Creu Roja a Catalunya.

Inzitari és metge especialista en geriatria i és director Assistencial, d´Investigació i Docència del Parc Sanitari Pere Virgili de Barcelona. És assessor del Pla Interdepartamental d´Acció i Interacció Social i Sanitària, del Pla per a la Prevenció i Atenció de la Cronicitat i del Pla Director Sociosanitari del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. També dirigeix un grup d´investigació sobre envelliment.

Manel Valls i Valentí Martínez participaran en un col·loqui d´experts sobre polítiques d´atenció a la dependència i sobre l´evolució dels sistemes de cures. També moderaran diferents tallers i faran la clausura del seminari.

El seminari s´adreça a directius, gerents, coordinadors d´institucions públiques i privades i a persones de la societat civil amb responsabilitats en el disseny i/o implantació de polítiques per atendre la dependència. També està pensat per a treballadors de les àrees socials i de salut dels municipis, professionals de l´àmbit de les ciències de la salut i de l´assistència social i a representants de comunitats i organitzacions de la societat civil que hi estiguin involucrats.

L'organització d'aquest seminari forma part del paquet d'iniciatives conjuntes entre la FUB i la FSSM per fer confluir els seus àmbits d'expertesa i posar-los en valor en un context internacional.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema