http://www.umanresa.cat/

Prova pilot del laboratori de ciència per a infants de 0 a 6 anys de la UManresa

El programa adreçat a nens i nenes, pares i mestres es posarà en funcionament el proper 12 de gener

30.12.2015 | 07:42
Infants participant en una de les activitats del Lab 0_6 de la UManresa.

Els estudis d'Educació Infantil de la UManresa (UVic-Universitat Central de Catalunya) posen a prova aquestes festes de Nadal el nou Lab 0_6, un espai perquè els infants d'entre 0 i 6 anys s'acostin a la ciència de manera natural. A més, el laboratori també servirà per formar mestres d'educació infantil i impulsar projectes d'investigació sobre didàctica de la ciència a les primeres edats.

La directora dels estudis d'Educació Infantil, Montserrat Pedreira, ha destacat que el Lab 0_6 és un centre "d'exploració i descoberta", que pretén que els infants "aprenguin a fer-se preguntes i a trobar les respostes a partir de la pròpia experimentació". El centre s'obrirà tot l'any per a escolars i famílies.

El Lab 0_6 és un centre de descoberta, recerca i documentació per a l'educació científica a les primeres edats. El projecte neix de l'experiència dels estudis d'Educació Infantil de la UManresa amb les activitats relacionades amb la ciència com les quatre edicions de la Fira de l'Experimentació, dirigida també a infants de 0 a 6 anys, o els Matins d'Experimentació a les escoles.

Després de l'èxit d'aquestes propostes, la direcció dels estudis ha decidit muntar un centre permanent, que es posa a prova aquestes festes de Nadal i que entrarà en funcionament a partir del 12 de gener.

La directora dels estudis, Montserrat Pedreira, ha detallat que el Lab 0_6 és un "centre d'exploració i descoberta" per a infants, però al mateix temps "un espai de formació per a mestres i de recerca universitària". Segons Pedreria, els infants hi trobaran un espai on jugar d'una manera lúdica i agradable, "però totes les propostes tenen un rerefons per treballar en l'àmbit de la ciència".

En aquest sentit, ha explicat Pedreria, l'objectiu és que els pares o professors s'enduguin les preguntes que sorgeixin durant l'experimentació a casa o a les aules per poder trobar les respostes". Alguns dels experiments que es troben els infants que acudeixen al Lab 0_6 durant aquestes festes de Nadal són un aparcament de cotxes amb diferents rampes, que, en funció de quina rampa s'esculli, el cotxe baixarà a més o menys velocitat. També s'hi poden trobar un gran contenidor ple de llavors de diferents mides. Els infants tenen a l'abast diferents coladors i han d'escollir el que s'adeqüi a la mida de la llavor.

En aquest sentit, Pedreria ha expressat que la ciència que es treballa en els experiments "és la quotidiana, que fa referència a la realitat que ens envolta". "En el món actual els nens tenen més a l'abast estones de virtualitat i poc contacte amb la realitat. La idea és que aquí hi hagi experiències i serveixin per fer-se preguntes", ha relatat la directora.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema