La ciència és l'eix al voltant del qual giren les diferents propostes de reflexió i debat del primer cicle de conferències organitzat conjuntament per l'Associació de Professionals Sèniors al Servei del Territori, Gest!, el CTM Centre Tecnològic - Eurecat i els tres centres universitaris de la ciutat, la Fundació Universitària del Bages - UManresa, l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa i la delegació de Manresa de la Universitat Oberta de Catalunya.

Aquesta iniciativa conjunta s'ha batejat amb el nom 3Ct (Ciència, Cultura, Coneixement i Talent) i pretén acostar l'activitat acadèmica universitària a la població, amb un to divulgatiu i proper. Les diferents institucions implicades comparteixen un compromís decidit en la generació i divulgació de coneixement i una vocació de servei estretament lligada a Manresa i al conjunt de la Catalunya Central, com a àmbit natural de la seva activitat.

3Ct s'ha presentat aquest dilluns a la seu del CTM Centre Tecnològic. En la presentació, Josep Sinca, president de Gest!, ha subratllat "la importància de sumar tots els centres universitaris i de recerca de la ciutat amb l'objectiu comú de fer arribar el coneixement a la població en general. És, de fet un pas més en l'experiència que ja es va iniciar l'any passat amb la Fundació Universitària del Bages que va permetre escoltar a Manresa Miquel Puig, Juanjo López-Burniol i Anton Costas".

D'altra banda, Valentí Martínez, director general de la FUBages i vicerector de la UVic-UCC, ha felicitat la iniciativa de Gest! que ha aconseguit "sumar el coneixement de l'associació de directius sèniors amb el de la universitat i, a més, vincular-hi el patrocini d'una empresa privada, com el Grup Assegurances Santasusana. Es tracta de promoure la reflexió sobre la base de la cooperació interinstitucional".

José Manuel Prado i Rosa Argelaguet, director i directora del CTM i de l'EPSEM, respectivament, han destacat "la singularitat de Manresa pel fet de comptar amb tres universitats i un centre tecnològic. És una circumstància poc habitual en ciutats mitjanes que li aporta valor i atractivitat econòmica i industrial. El cicle pretén fer evident aquest valor". Mònica de Llorens, delegada de la UOC a la Catalunya Central, ha expressat la voluntat de la universitat que representa "per participar activament en iniciatives que vinculen coneixement, territori i societat civil, com és el 3Ct".

El cicle s'estrenarà el 8 de març de 2016 amb la taula rodona 'Dones i ciència', en la qual participaran Josefina Castellví, doctora en Biologia i oceanògrafa i catalana de l'any 2014, Míriam Santamaria, geògrafa i meteoròloga, i Rosa Argelaguet i Dolors Riera, totes dues doctores en Enginyeria. Se celebrarà a l'auditori de la Plana de l'Om, a partir de les 7 de la tarda. La periodista Anna Vilajosana conduirà l'acte.

La segona activitat prevista dins d'aquest primer cicle és la conversa titulada 'Ciència i talent', que mantindran Salvador Cardús, sociòleg, periodista, escriptor i doctor en Ciències Econòmiques, i Genís Sinca, periodista i escriptor guanyador del premi Josep Pla de narrativa 2013. Serà el 14 d'abril de 2016, a les 7 de la tarda, a la sala petita del teatre Kursaal.

Finalment, el conseller de Cultura Santi Vila també ha acceptat la invitació de 3Ct per fer una conferència sobre Ciència i Història dins d'aquest cicle. La seva participació està confirmada i es farà a la sala d'actes de l'edifici FUB2 en una data pendent d'agendar, previsiblement, durant els mesos de maig o juny.

El primer cicle de conferències 3Ct compta amb el patrocini d'Assegurances Grup Santasusana, empresa que celebra el 90è aniversari de la seva fundació. Com a administrador de l'empresa, Francesc Santasusana ha explicat que el suport del seu grup té a veure amb la voluntat de ser "al costat de totes les iniciatives que aposten per la ciència i la cultura i que es fan sobre la base del treball en conjunt i amb l'objectiu d'aportar estima i orgull a Manresa".