91 alumnes dels estudis d´Infermeria de la Facultat de Ciències de la Salut d´UManresa imparteixen tallers d´estimulació de la memòria a l´Associació de Familiars d´Alzheimer.

Tant la preparació dels tallers com la seva realització formen part de la formació de l´alumnat de l´assignatura ´Cures infermeres al vell´, que s´imparteix durant el tercer curs del grau en Infermeria. Segons explica Montserrat Vila, professora dels estudis, ´és important que l´alumne surti de l´aula per extrapolar els valors que s´hi treballen i exercir les competències professionals al mateix temps que fan una aportació a la societat en la qual s´hauran de desenvolupar professionalment´.

Aquests 91 alumnes han passat primer per un procés de formació interna per preparar els continguts dels tallers i posteriorment han hagut de dissenyar tant les activitats com el material que utilitzen en cada sessió. A més de les sessions que es fan a la seu de l´Associació, a l´edifici del Centre Hospitalari, també se´n faran a domicilis d´afectats d´Alzheimer que tenen dificultats de desplaçament.

Els tallers que han dissenyat els alumnes són de temàtica molt diversa i van des de la musicoteràpia, passant per activitats de moviment, el record d´aspectes culturals de la vida de les persones o visions històriques de la ciutat que poden servir per estimular la memòria de persones afectades d´Alzheimer. Un dels aspectes que s´ha tingut en compte a l´hora de dissenyar les activitats és que els tallers incorporin l´ús de tecnologies que ajudin el malalts, com per exemple l´ús de l´IPAD i de programes d´estimulació de la memòria.

El treball que fan els alumnes en el disseny previ dels tallers i el seu desenvolupament davant l´usuari final són avaluats pel professorat dels estudis d´Infermeria de la Facultat de Ciències de la Salut d´UManresa. Els mateixos alumnes participen de la seva avaluació valorant l´actuació durant els tallers.

Experiències prèvies d´aprenentatge-servei

La relació entre els estudis d´Infermeria i l´Associació de Familiars d´Alzheimer, dins la qual la universitat hi té una representació, fa anys que existeix. Aquesta no és la primera vegada que una actuació en benefici de l´entitat s´aprofita per a la formació dels universitaris. Durant el curs 2010-2011, alumnes de l´aleshores diplomatura en Infermeria van dissenyar activitats destinades a la formació de cuidadors d´afectats d´Alzheimer.