La Facultat de Ciències de la Salut de Manresa de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i la Fundació Hospital de Sant Joan de Déu de Martorell han signat un nou conveni que permetrà els alumnes dels graus en Infermeria, Fisioteràpia, Logopèdia i Podologia realitzar les seves pràctiques en les àrees docents, sanitària i d´investigació del centre sanitari.

El conveni és el primer d´aquestes característiques que signa la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa i permetrà que l´Hospital de Sant Joan de Déu de Martorell es converteixi en hospital associat universitari. L´acord substitueix un anterior conveni signat entre l´hospital i la Fundació Universitària del Bages per regular les pràctiques dels alumnes i n´amplia els continguts als àmbits assistencials i d´investigació.

El nou conveni l´han subscrit aquest dijous, 7 d´abril, l´alcalde de Martorell i president del Patronat de la Fundació Hospital de Sant Joan de Déu de Martorell, Xavier Fonollosa, i el rector de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, Jordi Montaña.

Fonollosa ha subratllat que la importància d´aquest acord amb la universitat "per posar en valor l´hospital, un equipament que enguany compleix 800 anys i que es caracteritza per combinar tradició i progrés". Per la seva banda, el Rector Montaña ha fet èmfasi en la voluntat de la UVic-UCC "d´acostar-se a la societat, de contribuir al desenvolupament territorial a partir de la generació i transferència del coneixement, un objectiu implícit en aquest conveni".

Manuel Álvarez i Rafael Gómez, director-gerent i cap de planificació i processos de la Fundació Hospital de Sant Joan de Déu de Martorell, respectivament, i Carlota Riera, degana de la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa de la UVic-UCC també han estat presents en l´acte de signatura del conveni. Álvarez ha explicat que l´hospital és "un equip d´alt rendiment i la transmissió de coneixement, valors i actituds forma part de la seva missió com a equipament sanitari però també de la vocació del conjunt de professionals que hi treballen". Per la seva banda, Riera considera que "l´acord és una bona notícia per a la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa, que fa un salt qualitatiu en la seva relació amb l´Hospital de Martorell. Més enllà d´assegurar la formació pràctica dels alumnes permet explorar altres vies de treball conjunt en l´àmbit de la recerca i la docència". Finalment, Gómez ha recordat que aquest acord encaixa amb les orientacions "del pla estratègic de l´hospital que proposaven una relació més estreta amb la universitat".

En l´àmbit docent, l´acord té com a finalitat garantir la formació pràctica clínica i sanitària dels alumnes de la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa, però també preveu accions perquè els professionals de la salut de l´hospital apostin per la seva qualificació professional i per la seva funció docent. En aquest sentit, la institució universitària es compromet a reservar una quota de places en els seus programes de doctorat o equivalents en l´àmbit de les ciències de la salut per al personal i residents de l´Hospital que vulguin obtenir el títol de doctor. En matèria assistencial, el conveni té com a principal objectiu cooperar perquè la investigació i l´ensenyament relacionats amb les ciències de la salut s´utilitzin en l´assistència sanitària a l´hospital.

Per fer possibles els objectius de l´acord, la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell posa a disposició de la Facultat de Ciències de la Salut infraestructures i serveis, mentre que la institució universitària hi aportarà recursos humans i intel·lectuals per dinamitzar l´hospital i els seus professionals dins el món acadèmic i de la recerca de manera que això acabi revertint en la millora contínua de la qualitat assistencial.

El seguiment i compliment del conveni, de cinc anys de durada, serà responsabilitat d´una comissió mixta que integraran dos membres de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu i dos de la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa.