La conferència de Vila és la tercera de la primera edició del cicle de reflexió sobre la ciència organitzat pel col·lectiu 3Ct, del qual formen part l'Associació de Professionals Sèniors al Servei del Territori, Gest!, el CTM Centre Tecnològic - Eurecat i els tres centres universitaris de la ciutat, la Fundació Universitària del Bages - UManresa, l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa i la delegació de Manresa de la Universitat Oberta de Catalunya.

Santi Vila és llicenciat en Lletres, especialitzat en Història i ha publicat diversos articles científics i de divulgació sobre l'integrisme catòlic a Catalunya i sobre qüestions relacionades amb la memòria històrica. És autor del treball 'Elogi de la memòria', reconegut pels Premis Octubre de l'any 2004. Ha impartit classes d'Història Contemporània a les Facultats de Lletres i de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat de Girona. Milita a Convergència Democràtica de Catalunya des de l'any 2000 i està vinculat a diverses entitats del món de la cultura i la defensa dels drets civils. Va ser alcalde de Figueres i conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

La primera edició del cicle de conferències organitzat pel col·lectiu 3Ct (Ciència, Cultura i Coneixement) s'ha dedicat a la ciència. Aquesta iniciativa conjunta té com a finalitat acostar l'activitat acadèmica universitària a la població, amb un to divulgatiu i proper. El cicle tindrà continuïtat a partir del mes de setembre, amb altres conferències al voltant de la ciència.

Per aquest primer cicle hi ha passat Josefina Castellví, Míriam Santamaria, Rosa Argelaguet, Dolors Riera, Genís Sinca i Salvador Cardús. El cicle ha comptat amb el patrocini d'Assegurances Grup Santasusana, empresa que celebra el 90è aniversari de la seva fundació.