http://www.umanresa.cat/

La UVic-UCC posa en marxa el primer arxiu fotogràfic obert d'una universitat catalana

El projecte 'Arrels' conté imatges que van de dels anys setanta fins als actes acadèmics més recents

18.06.2016 | 07:42
Jordi Montaña , rector UVIC.

El Servei de Gestió Documental i Arxiu de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha posat en marxa aquest dijous el projecte 'Arrels', un portal en línia que permet accedir de manera directa a l'arxiu fotogràfic de la institució. La iniciativa és la primera d'aquestes característiques que engega una universitat a Catalunya i posa a disposició de tots els usuaris el fons documental gràfic de l'arxiu, amb imatges que van des de l'entrada en funcionament de l'Escola Femenina d'Ajudants Tècnics Sanitaris, als anys setanta, fins a les dels actes acadèmics més recents. L'arxiu es pot consultar en línia i és obert a tothom.

L'arxivera de la UVic-UCC, Núria Cañellas, ha explicat que el projecte "vol posar en valor la importància de preservar i difondre els fons documentals propis de la universitat i dóna accés a la memòria gràfica de la institució". "La documentació esdevé testimoni del passat i un recurs d'informació valuosíssim per a l'educació, la recerca i la construcció de la memòria històrica col·lectiva", ha afegit.

Entre els àlbums que es posen a disposició dels usuaris, n'hi ha d'inauguracions institucionals, actes acadèmics, lliuraments de premis, medalles o reconeixements, i de cerimònies de graduació. L'arxiu també recull imatges de la construcció d'alguns equipaments de la universitat, com l'edifici F del Campus Miramarges, que ara fa vint anys que es va començar a aixecar. Les fotografies són presentades a partir dels criteris de la Norma d'Adscripció Arxivística de Catalunya (NODAC), de manera que totes estan vinculades a persones o organismes que en faciliten la identificació.

El projecte 'Arrels' ha arrencat en el marc de la Diada Internacionals dels Arxius, que aquest dijous se celebra a diversos centres de gestió documental a tot Catalunya i la resta del món. Per commemorar la jornada, l'Arxiu de la UVic-UCC ha organitzat una jornada de portes obertes i ha inaugurat un nou espai permanent d'exposició on es pot veure la mostra 'Entra i UVICa l'arxiu', un recull d'imatges que sintetitza gràficament les tasques que duen a terme els arxivers de la Universitat.

L'Arxiu de la UVic-UCC custodia tot tipus de documents relacionats amb el dia a dia de la institució. Amb més de 674 metres lineals de documentació –6.700 caixes plenes de documents-, el servei guarda cartells, paperassa oficial i administrativa, publicacions periòdiques, díptics i fotografies. A més, el curs vinent posarà en marxa l'Arxiu Audiovisual de la Universitat i incorporarà al seu fons tots els documents de l'empresa de disseny Eumo Gràfic.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema