Prop de 600 persones han participat en alguna de les activitats del Congrés de la Sociedad Española de Simulación y Seguridad del Paciente (SESSEP) que s'ha celebrat a les instal·lacions de la Fundació Universitària del Bages - UManresa, de l'11 al 14 d'abril de 2018. Els participants han aprofitat els quatre dies per aprendre i compartir coneixement al voltant de l'ús de la simulació com a eina d'aprenentatge i, també, d'innovació que permet millorar el rendiment dels professionals de la salut. El congrés ha incorporat activament la metodologia de la simulació i l'aprenentatge actiu en les seves activitats, la qual cosa n'ha estat un dels seus elements diferencials.

Un congrés per créixer

Els responsables del congrés valoren molt positivament els resultats del congrés. Esther León, presidenta de la SESSEP, constata que aquest congrés ha suposat un canvi de dimensió en relació a les edicions anteriors. "Hi ha hagut més participants, cosa que interpretem com un símptoma de l'interès que genera la simulació en l'àmbit de la formació dels professionals de la salut. És una metodologia que, cada cop, s'utilitza més. El congrés ens ha permès reflexionar sobre el seu potencial innovador i la seva capacitat per impulsar la millora professional, tant en termes individuals com d'equips de treball".

Per la seva banda, Aida Camps, secretària de la SESSEP i coordinadora del Centre Internacional de Simulació i Alt Rendiment Clínic (CISARC) d'UManresa, ha subratllat que un dels elements diferencials d'aquest congrés ha estat la incorporació de l'aprenentatge actiu en moltes de les sessions. "El congrés ha utilitzat la simulació com a vehicle per transmetre i generar coneixement en bona part de les seves activitats. La simulació ha estat alhora metodologia i contingut".

Activitat intensa al congrés i al pre-congrés

Les 234 persones acreditades en el VI Congrés Nacional de la SESSEP han assistit a la presentació de fins a 36 comunicacions, 7 tallers pràctics i 3 diàlegs, sempre al voltant de noves tècniques, recursos, línies de recerca i reflexions sobre la simulació i la seguretat del pacient. D'altra banda, una conferència de l'astrofísic Ignasi Ribas va permetre eixamplar horitzons i conèixer com la simulació també és una eina indispensable en una disciplina tan diferent de la medicina com l'astronomia. El congrés ha finalitzat amb una jornada de simulació per a estudiants de medicina i infermeria.

La FUB-UManresa ha programat altres activitats al voltant del congrés que n'ha eixamplat l'impacte tant en termes de contingut com de participants. Així, l'11 d'abril, en col·laboració amb el Departament d'Ensenyament, va organitzar una jornada sobre la simulació clínica com a metodologia d'aprenentatge competencial adreçada a docents de cicles formatius sanitaris i sociosanitaris. Hi van participar 170 persones, majoritàriament provinents de centres d'ensenyament secundari de Catalunya.

D'altra banda, el 12 d'abril, també com a activitat pre-congressual, es va celebrar la jornada Smart learning - Smart Health, organitzada conjuntament per la FUB-UManresa i la Unió Consorci Formació. Hi van prendre part 150 responsables de formació i desenvolupament de talent en organitzacions de salut i socials per descobrir com els facilitadors tecnològics transformaran en un futur proper la formació contínua del sector. La sessió inaugural amb una intervenció del robot de protocol Pepper va ser molt il·lustrativa del potencial de la intel·ligència artificial, tant en la formació com en el suport a l'accció assistencial.