«Formación y desarrollo del talento. Una experiencia innovadora en organizaciones de salud» fa una anàlisi de la formació contínua en els sectors salut i social, explica com ha de ser la seva planificació estratègica i aposta perquè les accions formatives de formació continuada siguin experiències immersives i d'impacte per garantir una millor adquisició de coneixements, així com per aconseguir que els aprenentatges tinguin una aplicabilitat tant per al professional com per al conjunt de l'organització o empresa.

El darrer capítol del llibre es dedica a posar sobre la taula les principals tendències i reptes que ha d'afrontar la formació continuada. El llibre es va presentar públicament en el marc de la Jornada Smart Learning. Smart Health, que es va celebrar durant el precongrés de la Sociedad Española de Simulación Clínica i Seguridad del Paciente, que va tenir lloc a UManresa entre els dies 12 i 14 d'abril.

Segons Dalmau, el sector de la formació continuada està en procés de canvi i haurà d'aprendre a moure's i a gestionar entorns incerts, donant-hi resposta amb plantejaments creatius, posant a prova solucions noves que fins ara no han estat experimentades i resolent nous problemes que requereixen una anàlisi diferent. En aquests moments, explica, l'aprenentatge «ja no es produeix només en una aula, i no només succeeix de forma individual. És flexible i cada vegada més personalitzat. És formal però també informal, un procés continu marcat per la interactivitat, la connectivitat, la mobilitat i la ubiqüitat». Tot plegat requereix utilitzar al mateix temps totes les noves tendències i línies de treball de l'àmbit de la formació, com poden ser el self-learning, el social learning, el mobile learning o el game-based learning, per desenvolupar aprenentatges «immersius, experiencials i transformadors».

Per a l'autor, les empreses hauran d'incorporar la formació contínua dins dels seus plans estratègics. A més, els plans de formació i desenvolupament s'hauran d'adaptar de manera que donin resposta a les especificitats de cada organització, però també de cada professional. Això vol dir que la formació haurà de ser cada vegada més personalitzada. Una altra de les tendències a les quals caldrà prestar atenció és la necessitat d'aprofitar l'experiència dels professionals i per aquest motiu, les direccions de recursos humans s'hauran de dotar de mapes de coneixements clau i de mapes de talent de l'organització o empresa. Dalmau creu que en aquest nou entorn els professionals s'han de convertir en líders del seu aprenentatge a partir de l'autoformació (self-learning) i la formació col·laborativa (social learning).

L'autor

L'autor

Òscar Dalmau és un expert en formació continuada. A més de ser el responsable del Centre Internacional de Formació Contínua d'UManresa-FUB, Dalmau és gerent d'Unió Consorci Formació, una institució creada per La Unió - Associació d'Entitats Sanitàries i Socials i pel Consorci de Salut i Social de Catalunya per donar resposta a les necessitats de formació continuada dels professionals i les organitzacions del sector.

Col·lecció expertia

Col·lecció expertia

La col·lecció Expertia de la Fundació Universitària del Bages està dedicada a la divulgació de coneixement universitari a partir d'obres escrites per experts en diferents matèries. La col·lecció vol esdevenir un referent en la formació tant de professionals com de futurs professionals i fer-ho fomentant l'esperit crític i el rigor. Dins d'aquesta mateixa col·lecció s'han editat els llibres «Manual de accidentes de múltiples víctimes y catàstrofes», «Introducció a la macroeconomia», «Movilizaciones e inmovilizaciones. Técnicas de abordaje en atención extrahospitalaria» i «Introducció a la microeconomia».