Una tarda que serà la més curta de l'any i la de demà durarà 2 segons més

La diferència entre el que marca el nostre rellotge i el rellotge real del dia solar pot ser de 16 minuts

22.12.2017 | 19:21
El sol marxa per darrere el Collbaix

Avui dissabte és el dia amb la tarda més curta. Demà diumenge, ja es farà fosc dos segons més tard. Els matins, en canvi, continuaran escurçant-se fins al dia 3 de gener. I en conjunt, el dia més curt serà el del solstici d'hivern, que enguany s'escau el dia 21 de desembre a les 16:28 h.

Com és possible que això passi si encara no ha arribat el dia més curt de l'any? La resposta principal és que la durada del dia, és a dir, el temps que triga el sol a tornar al meridià on vivim no són exactament 24 hores. El fet que la Terra giri al voltant del sol amb una òrbita lleugerament el·líptica, sumat al fet que donem voltes al voltant del sol amb una lleugera inclinació, fan que els dies a l'hivern siguin una mica més curts.

El dia dura 24 hores de mitjana al cap de l'any, però són pocs els dies que duren exactament 1.440 minuts. Com que a nivell oficial el nostre dia dura sempre el mateix, això provoca una lleugera desviació que fa que el migdia solar no coincideixi amb el migdia oficial. La diferència entre el que marca el nostre rellotge i el que marca el rellotge real del dia solar pot arribar a ser de 16 minuts en alguns moments de l'any. D'aquesta manera, a la nostra latitud la tarda es comença a allargar al voltant del 7 de desembre, unes dues setmanes abans del dia més curt. Al matí, en canvi, encara es va fent de dia cada cop més tard gairebé fins a Reis.

Si ens acostéssim a l'equador, aquesta diferència entre la tarda més curta i el solstici augmentaria. A prop dels pols, en canvi, tendeix a ser menys notòria. Probablement la saviesa popular ja recull això quan es diu que "per Santa Llúcia, un pas de puça", tot i tenir en compte que Santa Llúcia, el 13 de desembre, és abans del solstici.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema