Qualsevol que faci servir la cuina sap com d'important és tenir ben a prop un drap, són essencials per mantenir l'ordre i la neteja. Però, t'has parat a pensar mai què es pot arribar a amagar dins d'un drap de cuina?

Els draps, també les baietes, assequen i netegen estris i superfícies i, en conseqüència, es converteixen en uns perfectes transportadors de bacteris, gèrmens...

Segons un estudi de l'Agència de Protecció Sanitària britànica (HPA), el 56% dels draps analitzats en 120 establiments d'Anglaterra contenien nivells altíssims de bacteris, sobretot enterobacterias com E.coli, Staphylococcus aureus i Listeria.

Com es propaga?

Rentar el drap de cuina de forma assídua és necessari però no suficient. Els draps són, juntament amb les mans, els ganivets o la taula de tallar, una de les principals vies de formació i propagació de bacteris patògens en els aliments. Si un drap no està net, els bacteris poden passar a les mans i d'elles a les superfícies o utensilis de la cuina.

Com reduir els riscos?

  • Separar els draps segons s'utilitzin en zones on es manipulen aliments crus o en zones d'aliments cuinats.
  • No assecar-se les mans amb un drap que abans s'hagi usat per manipular aliments crus, com carn o peix.
  • Desinfectar-los amb freqüència (no sobrepassar les 24 hores d'ús), encara que això no és garantia que els bacteris no hi tornin a aparèixer.
  • Substituir-los per paper de cuina. En ser d'un sol ús es redueix el risc que els bacteris romanguin en una zona, estri o aliment. Es recomana utilitzar el paper de cuina per a tot: assecar-se les mans, netejar els fogons, assecar la taula...
  • Evitar la humitat ja que és un gran aliat dels patògens.

Aquestes pautes són vàlides per a baietes o draps, que s'han de guardar una vegada que s'hagin netejat bé amb sabó o lleixiu i s'hagin assecat completament.

Ara ja ho saps: el més brut de la cuina pot ser que no siguin els plats després de dinar, sinó els draps de cuina, les baietes i els fregalls... Presumeix d'una cuina neta i evita sempre la humitat, que és el medi natural dels bacteris.