El Festival Internacional Orgue de Montserrat arrencarà demà al vespre amb una gran producció que oferirà un programa «eclèctic», segons el director artístic, el P. Jordi-A. Piqué, amb obres de Mozart i Poulenc. La proposta posarà en dansa l'Orquestra Simfònica Camera Musicae, el Cor de Cambra Francesc Valls, el reconegut organista Juan de la Rubia, la soprano Irene Mas, la contralt Gemma Coma-Alabert, el baix Sebastià Peris i el tenor sallentí Roger Padullés. Un conjunt de qualitat amb la direcció de Salvador Mas.

El concert, que es podrà escoltar dissabte, té el seu origen en la producció conjunta de Camera Musicae i el cor Francesc Valls, que es va estrenar diumenge passat amb les Vespres i el Rèquiem de Mozart en el repertori. Un concert sense orgue que el festival va proposar d'adaptar per un dia per oferir-lo al públic amb la presència de l'organista titular de la basílica de la Sagrada Família de Barcelona, Juan de la Rubia.

En la primera part, s'interpretarà el Concert en Sol menor per a orgue, orquestra de corda i timbales de l'autor francès Francis Poulenc (1899-1963), «una obra escrita al principi del segle que encara no havíem escoltat al festival i feia temps que la volíem programar», va apuntar Piqué. En la segona part, la peça central serà les Vespres solemnes de Confessor, de Wolfgang A. Mozart (1756-1791).

L'Orquestra Simfònica Camera Musicae té la direcció artística de Tomàs Grau i s'estrenarà per primer cop a Montserrat. Per la seva part, el Cor Francesc Valls, dirigit per Pere Lluís Biosca, debutarà en el certamen, tot i que ja ha actuat al monestir en altres ocasions. La singularitat d'aquesta formació és ser l'únic cor de catedral que hi ha en tot l'estat que és professional. «A Europa», va indicar Biosca, «no n'hi ha gaires».

Nascut a la Vall d'Uixó (Castelló), Juan de la Rubia és un dels organistes de més renom del panorama estatal. A més de ser professor de l'Escola Superior de Música de Catalunya, és el titular del temple de la Sagrada Família. Per primer cop tocarà l'orgue de Montserrat en una vetllada en la qual també destaca la presència del cantant sallentí Roger Padullés. El tenor bagenc va ser escolà de petit i des que va iniciar la seva carrera canta arreu del món.