Els detinguts no viatjaran a Madrid per declarar fins demà

Els detinguts per l''operació Pretòria' no viatjaran fins a aquest dijous a Madrid per declarar davant del jutge de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón. Ho faran en vehicles cel·lulars, segons han explicat fonts properes a la investigació, i començaran a declarar a partir de divendres al matí. De moment, aquesta nit, els vuit detinguts han passat la nit als calabossos de la comissaria de la Guàrdia Civil de Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat) per separat. L'últim en arribar a la Comandància de la Guàrdia Civil aquesta matinada ha estat l'alcalde de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès), Bartomeu Muñoz, que va presenciar el registre de la Guàrdia Civil a les dependències de l'ajuntament.

Durant el llarg del matí, han anat entrant diferents advocats dels acusats per preparar la defensa. L'expectació mediàtica al voltant de la comandància ha anat en augment i també ha despertat la curiositat dels veïns de la localitat.

En concret, els detinguts en aquesta operació són els exalts càrrecs dels governs de Jordi Pujol, Lluís Prenafeta i Macià Alavedra; l'alcalde de Santa Coloma de Gramenet, el socialista Bartomeu Muñoz i el regidor d'Urbanisme, Manuel Dobarco. També s'ha detingut el propietari de l'empresa Espais, Lluís Casamitjana, i de la constructora Proinosa, Josep Singla. A més, entre els arrestats hi ha un exdiputat del PSC al Parlament, Lluís Garcia Sáez, que ja va ser acusat d'estafa l'any 1999.

Un home fortament vinculat a l'Anoia

El constructor igualadí Josep Singla Barceló és un dels vuit detinguts, ahir, en l'operació engegada pel jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón contra la corrupció urbanística i en què també van ser detinguts l'alcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz, i els exalts càrrecs de l'administració convergent Lluís Prenafeta i Macià Alavedra. En total, van ser vuit les persones detingudes en un procés que a la nit encara restava obert. Als detinguts se'ls imputen els delictes de tràfic d'influències, blanqueig de capital i suborn.

Josep Singla és enginyer industrial i president de la constructora Proinosa, fundada el 1974 amb Juan Jiménez. Aquesta empresa té actualment en marxa diverses obres a Igualada, com el complex de piscines del parc de Puigcornet (executada amb Anoia Sports i amb la col·laboració de l'Ajuntament i del Club Natació Igualada); la urbanització de l'entorn de l'hospital i la construcció d'un pont per a vianants al parc de Puigcornet. Fa poc han acabat unes altres obres de Proinosa a la capital de l'Anoia, la recuperació ambiental del riu Anoia, adjudicades a la constructora de Singla per l'ACA.

Singla, que va marxar a Barcelona, on resideix actualment, en la seva època d'estudiant, ha estat allunyat d'Igualada durant dècades fins que fa uns deu anys va reobrir-ne el vincle mitjançant els projectes de Proinosa i també pel patrocini del Club Hoquei Igualada. Nascut a la capital de l'Anoia el 1947, Josep Singla Barceló és el primer dels quatre fills de Josep Singla Morera, farmacèutic i alcalde de la Igualada franquista entre 1957 i 1963, a més de diputat provincial. La família Singla és una de les més conegudes d'Igualada, on ha mantingut actiu el negoci farmacèutic a la Rambla (traslladada fa pocs mesos al carrer del Mestre Montaner). L'igualadí detingut, que avui és previst que declari, com la resta d'imputats, davant el jutge Garzón, és una persona molt significada en la professió, com ho demostren els càrrecs que deté de vicepresident primer del Gremi de Constructors d'Obres de Barcelona i membre de la junta directiva de la Cambra Oficial de Contractistes d'Obres de Catalunya i integrant del consell d'administració de l'empresa mixta Gestora de Runes, a més de figurar com a president de la Cambra de Comerç de Kazakhastan a Espanya.

La trajectòria professional de Proinosa es va iniciar amb l'execució d'obra civil per a ajuntaments, com el de Barcelona i el de Sant Boi, i més tard va ampliar el seu radi d'actuació a l'obra industrial, l'edificació i, actualment, també als projectes de clau en mà. Segons dades de la web de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, Proinosa està relacionada amb una vintena d'obres al municipi els últims cinc anys, sobretot d'escales mecàniques.

La companyia, que té la seu a l'Hospitalet de Llobregat, va obtenir, el 2008, un benefici de 6,1 milions d'euros i va incrementar el 14% la seva facturació, fins als 210 milions d'euros. Enguany, l'empresa preveia entrar al mercat d'Eslovàquia, Líbia i Algèria. Durant l'últim exercici, l'activitat de Proinosa es va incrementar fins a més del 60% de la cartera total de negoci, quan en els exercicis anteriors representava aproximadament el 40%. Entre les obres emblemàtiques que ha executat Proi-nosa figuren participacions a la construcció de la línia 5 del metro de Barcelona, la T1 de l'aeroport del Prat, els nous jutjats de Cornellà, Sant Boi i el Prat i la remodelació del teatre El Molino de Barcelona, entre d'altres.

Josep Singla, que en un acte públic celebrat el juliol del 2004 al Círculo Ecuestre de Barcelona es lamentava que el treball de les constructores només sigui protagonista de les males notícies, com els accidents i els escàndols, és descrit per persones que el coneixen de la seva etapa com a resident a Igualada com algú "de no gaire protagonisme", i que hauria estat "encantat de poder ser mecenes d'Igualada".

A la capital de l'Anoia, la notícia va causar sorpresa. L'alcalde de la ciutat, Jordi Aymamí, evitava emetre'n un judici complet perquè "és massa aviat". Amb tot afirmava que es tracta "d'una empresa amb un paper rellevant, per l'esponsorització de l'equip d'hoquei i per moltes obres". Aymamí recordava, però, que Proinosa "és una empresa que també té més actors i accionistes, no només el senyor Singla, i cal conèixer bé la situació, perquè el tema està molt verd i és agosarat fer judicis". Ramon Felip, president de la Unió Empresarial, afirmava que "és un igualadí que ha creat una gran empresa i té un gran valor actiu de casa nostra. Té molt relleu la notícia i cal esbrinar-ne tots els efectes. Amb tot, sembla que no afecta l'empresa i que és un afer amb una implicació personal". Des d'UGT Anoia, Francesc Rica qualificava la notícia com "una bomba, perquè és de les empreses més potents que operen a la comarca". Rica puntualitzava que "encara no tenim dades de com pot estar-hi l'empresa d'involucrada encara; només sabem que Singla sí que ho està". Tanmateix, Rica afegia que "no pot ser gaire bo el que pugui passar a partir d'ara". Jordi Mercader, sots-president del Consell Comarcal, es declarava "estupefacte", i considerava que encara "és aviat per dir si pot afectar la comarca".

En la mateixa operació policial van ser detinguts ahir l'exconseller de la Generalitat Macià Alavedra, l'exsecretari general de la Presidència Lluís Prenafeta, i l'alcalde socialista de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz. A més, van ser detinguts el tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme de Santa Coloma, Manuel Dobarco; el director gerent de Serveis, Pascual Vela, i l'exdiputat del PSC Luis García, ja va estar acusat d'estafa a final dels 90 pel cas AGT, al costat d'una altra desena d'imputats, entre els quals els càrrecs municipals, com el llavors alcalde socialista d'Olesa de Montserrat, Enric Tèrmens. També va ser detingut ahir Luis Casamitjana, president del grup immobiliari Espais.

Des de primera hora del matí, agents de la Guàrdia Civil van escorcollar la seu de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, en què van reclamar diversos expedients i documentació de la secretaria general, els Serveis Jurídics i el departament d'Informàtica. Els agents també van inspeccionar la seu de l'empresa municipal de promoció immobiliària Gramepark SA i de l'empresa municipal de promoció empresarial Grameimpuls SA a la recerca de documentació que les relacioni amb aquesta trama de corrupció. La Guàrdia Civil investiga si la xarxa operava a través Gramepark, presidida per Dobarco.

Els investigadors intenten descobrir si aquesta empresa municipal, que va néixer fa vint anys com a constructora d'aparcaments, va ser utilitzada per la trama de corrupció, que presumptament operava mitjançant l'adjudicació d'obres i serveis vinculats a la construcció. Fonts jurídiques van explicar que l'operació deriva d'una investigació oberta a l'Audiència Nacional el 2007 arran de les dades que van aparèixer al sumari de BBVA Privanza, que va investigar un presumpte frau comès a través del paradís fiscal de Jersey. En aquest frau es van veure implicats diversos bufets d'advocats, entre els quals Petrus, amb el qual es relaciona alguns dels detinguts ahir per ordre de Garzón. Les investigacions al BBVA Privanza, filial de l'entitat bancària especialitzada en la gestió de grans patrimonis i radicada a Jersey, es van iniciar el maig del 2000 després de la troballa en una de les sucursals del banc d'un "manual de productes fiduciaris" i un "compte corresponsal".