El Parlament, en aquesta legislatura, podria canviar la Llei de vegueries d'un Govern del mateix color?

Qualsevol llei té un tràmit parlamentari on s'escolta tothom i és normal que s'esmeni. En el 99% dels casos, una llei que arriba al Parlament s'esmena, i la de vegueries no en serà una excepció. Cal que la llei que s'aprovi tingui més consens.

L'actual Govern serà a temps d'aprovar la llei?

Sí, crec que es pot aprovar abans de l'estiu. Ara se n'està fent la ponència. Hi ha uns terminis marcats i hi ha voluntat política que tiri endavant.

El conseller Ausàs ha tirat endavant la llei cenyint-se a set vegueries; companys de partit com vostès, en demanen una de vuitena. Com s'explica?

Ausàs no ha dit que no es mogui, ha basat el mapa en els àmbits funcionals que existeixen, set. El Parlament, amb una llei a banda, està tramitant un nou àmbit funcional al Penedès, i estarà molt més a prop. Ausàs inclou un apartat a la llei sobre com crear una nova vegueria, i això s'ha incorporat a la llei gràcies a la pressió d'ERC.

L'Anoia podria estar en dues vegueries diferents? Es partirà?

No, en tot cas, caldria adaptar la comarca a les noves vegueries. La Llei de comarques explica molt clarament que es pot crear una comarca pròpia, si es vol fer l'Alta Segarra amb capital a Calaf. Les vegueries ni ho impedeixen ni ho potencien.

Per definir les noves vegueries s'haurien d'alterar les províncies, en cas del Solsonès o el Baix Penedès?

No s'alterarien les províncies, sinó les diputacions provincials, que passen a substituir-se pels consells de vegueria. A nivell d'eleccions generals, les llistes electorals continuarien depenent de les províncies, i això no es pot canviar de moment. La llei suprimiria l'administració espanyola per la de tradició catalana, les vegueries. Per constituir les vegueries, no cal el vistiplau espanyol.

En el cas del Solsonès i el Baix Penedès, un cop aprovada la Llei de vegueries hi ha lleis espanyoles que s'haurien de modificar.

Amb la ratxa que tenen les peticions catalanes, serà possible?

El govern espanyol no està en contra de les vegueries -que són a l'Estatut- ni de la supressió de diputacions. Si estiguéssim pendents del que diran a Madrid no podríem fer res. Hem de fer la nostra, o no avançarem.

Desapareixerien els subdelegats del govern estatal?

No, forma part de l'estructura de l'Estat. El que és important és que la Generalitat tindrà un delegat i uns serveis territorials a cada una de les vegueries, que ja està funcionant, encara que sense arquitectura institucional pròpia. Hi haurà un consell de vegueria i un veguer, que serà el màxim representant del territori.

El PSC ha afirmat que no vol més de set vegueries. Per aprovar la vuitena, ERC podria pactar amb partits de fora del govern?

Esquerra assumeix que la llei naixerà amb set vegueries, en el moment de presentar esmenes ja es veurà quines acceptem o proposem. Caldrà escoltar el territori. Si cal, la vegueria del Penedès naixeria la propera legislatura.

En la polèmica, hi ha hagut electoralisme?

Molt clar, per part de CiU. El 1995, quan es van aprovar els àmbits funcionals, CiU va tombar una proposta de Jordi Portabella pel Penedès.

En el cas que l'Anoia anés a parar al Penedès, Igualada podria tenir seus?

L'avantatge és que, en una vegueria del Penedès, no hi ha res preconcebut, partim tots de zero. A la Catalunya Central no ens passa, Vic i Manresa s'han repartit el pastís i no ens han tingut en compte. Però tot depèn del lideratge de l'alcalde, i fins ara, a Igualada no s'ha fet un paper de lideratge.

D'aquí a uns anys, en una lliçó de geografia es podria sentir "Penedès, capital: Igualada"?

Per què no? Però hem de defugir una guerra localista, el més important no és on es reuneixi el consell de vegueria. El que no podem ser és una comarca de segona, i feia l'efecte que a la Catalunya Central ho érem, vam fer tard.

Quin és el paper de les capitals en el nou sistema?

Els representants del consell de vegueria es traslladaran allà on es faci la reunió. Queda més a prop del ciutadà que fins ara. Amb l'actual capital, Barcelona, no compartim res i som un percentatge insignificant, som el 2%. Seríem a la cua. Si l'alcalde d'Igualada pot participar en un consell de vegueria a la Catalunya Central o al Penedès, no val el 2% la seva opinió, val el 22%, comptem molt més i tenim més proximitat als òrgans de decisió. A les vegueries, la capitalitat, sigui a la Central o al Penedès, serà en clau catalana, i molt més propera.

Les eleccions al Parlament seran enguany; les municipals, el 2011. A quines llistes la veurem? Podria ser a la candidatura municipal d'ERC?

Queda lluny, en tot cas, a ERC serà la militància del territori qui decideixi.