Una empresa participada el 60% pel CatSalut, organisme de la sanitat pública catalana dependent de la Generalitat, s'ha adjudicat un concurs que impulsava la mateixa institució. ERC ha denunciat públicament aquesta circumstància, avalada per un informe del Col·legi de Metges que posa en dubte el procés. L'alcalde Jordi Aymamí, que governa la ciutat amb un pacte amb ICV (l'Entesa), es va enfrontar amb el regidor republicà en el darrer ple municipal.

Aymamí nega la validesa de les conclusions del document que aporten els metges i que ha esbombat ERC per la concessió del centre d'atenció primària (CAP) d'Igualada nord. En el darrer ple, l'alcalde d'Igualada va replicar amb duresa una pregunta del portaveu republicà, Joan Torras, sobre la incongruència que la concessió hagués recaigut en el Consorci Sanitari de l'Anoia (CSA).

Torras va esgrimir un informe jurídic elaborat a petició del Col·legi de Metges, en què es discutia que el CSA, participat al 60% pel CatSalut, pogués prendre part en un concurs per a l'adjudicació d'un servei sanitari fet pel mateix òrgan. El CatSalut, pendent de fer l'adjudicació definitiva, va atorgar la provisional fa unes setmanes al Consorci Sanitari de l'Anoia.

Torras va justificar la seva pregunta pel fet que mesos enrere l'Ajuntament havia impulsat una moció perquè el CAP no hagués d'atorgar-se per concurs i es passés directament la seva gestió al consorci local.

Gestió d'un ens públic

El regidor republicà explica que "ara ens trobem que hi ha un informe jurídic" que qüestiona que una entitat amb presència del CatSalut majoritària (el 60%) pugui participar en el concurs.

La intervenció ve després que l'equip d'atenció primària Igualada Nord SLP, una societat limitada de professionals que concorria al concurs, denunciés "pressions" i que la seva proposta rebés "l'oposició d'una part de les forces polítiques i sindicals de la nostra ciutat". Aquesta societat, que prenia part en el concurs per a la gestió com a entitat de base associativa (EBA), també afirma que "dictàmens jurídics asseguren que, d'acord amb la Llei de contractes del sector públic, una entitat controlada per un organisme públic no pot concórrer a un concurs convocat per aquest mateix organisme que la controla".

"Proposta neta"

Aymamí replica que "la proposta tècnica amb què ha guanyat el Consorci Sanitari de l'Anoia és neta. Ara aquests professionals parlen de conceptes indemostrables per posar en qüestió la resolució del concurs". El líder de l'Entesa afegeix que "des d'aquesta candidatura explicaven que ja els havien assegurat el concurs, i això seria prevaricació". L'alcalde acusa Torras de preferir el model de l'EBA que no pas la gestió pública. "Tenim dos informes jurídics que avalen el contrari d'aquest" que esgrimeix ERC, segons ha manifestat Aymamí.

El portaveu republicà, Joan Torras, s'ha limitat a dir que "no tenim predisposició per cap tipus de gestió", però argumenta que Aymamí va voler, en el ple en el qual es va votar, que es passés la gestió directament i que tot ha portat a "aquesta situació. L'Ajuntament podria haver condicionat el concurs". Torras diu que "en cap moment no estem qüestionant la feina que fa el CSA".