Igualada, com cada any, es dirigirà el dia 16 d'agost a Sant Magí de Brufaganya a recollir en càntirs i garrafes la seva aigua miraculosa. La novetat és que l'expedició del 2010 a les fonts de Sant Magí, a Pontils, farà la recollida acompanyant-la de l'acte de la restauració del Pedró Igualadí, el testimoni viu de la devoció de la capital de l'Anoia a aquest paratge. L'acte l'organitzaran els Amics dels Cavalls de l'Anoia.

El Pedró original, una columna d'aproximadament un metre i mig amb una inscripció que dóna fe de la devoció igualadina, es va inaugurar el 16 d'agost del 1927. Aquest pedró només va tenir set anys de vida, perquè amb motiu de la Guerra Civil Espanyola, el 1936, va ser destruït. Els igualadins no van tornar fins al 1950 per fer-ne la restauració. La segona inauguració va anar a càrrec de mossèn Amadeu Amenós i un grup d'anoiencs que es van desplaçar a la Conca de Barberà per revifar la columna.

Els darrers anys, el Pedró Igualadí s'havia anat deteriorant. Els representants de l'Ajuntament d'Igualada i els Amics dels Cavalls de l'Anoia han escollit el seixantè aniversari de la segona inauguració, el 1950, per celebrar l'acte. La restauració del monument anirà seguida de la tradicional portada d'aigües de les fonts.

Des que el 2006 es va recuperar la tradició per part de Jaume Duran, president dels Amics dels Cavalls de l'Anoia, la demanda de les aigües de Sant Magí a la seva arribada a Igualada ha anat en augment. El 2008 van ser 250 litres.

Llarga tradició

La portada d'aigües de Sant Magí de Brufaganya s'ha dut a terme tradicionalment el dia 16, ja que Igualada celebrava aquest dia una de les seves festes. La comitiva sortia el dia abans cap a la Conca de Barberà. S'esperava tres dies abans de ser repartida a la població, el dia 19, Sant Magí.

La llegenda de les fonts de Sant Magí i la seva aigua amarga prové de l'execució d'aquest màrtir per part dels romans, durant la persecució de Deci, el segle III.