Un miler i mig de persones van recórrer de nord a sud Igualada, ahir a la tarda, en una manifestació en contra de les retallades en matèria de sanitat. El rebuig a l'ERO del Consorci Sanitari i a la supressió d'una ambulància va presidir les consignes. La mobilització es va engegar a l'Hospital i va acabar a l'Ajuntament d'Igualada, just en el moment que començava el segon ple del mandat.

Els manifestants portaven diferents pancartes, encapçalades per una de genèrica: "Defensem la sanitat pública". Quan la marxa va començar a l'Hospital d'Igualada, on el Consorci Sanitari que el gestiona planteja un ERO, la concentració era d'unes 500 persones, però en arribar al centre d'Igualada la xifra s'havia quasi triplicat. La marxa, que va transcórrer sense incidents, era encapçalada pel comitè d'empresa de l'Hospital d'Igualada. Aquest, juntament amb el sector de les ambulàncies i diverses associacions de veïns, joves, entitats culturals, a més del moviment d'Igualada Indignada, han creat la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública a l'Anoia.

A l'Ajuntament, una dels membres del comitè d'empresa del CSA va llegir un manifest en què s'acusa els polítics de no haver buscat solucions alternatives a les retallades: "podrien assumir altres rebaixes, però s'haurien d'enfrontar a les empreses farmacèutiques". El manifest ha rebut el suport de més de 16.000 signatures. Els manifestants volien lliurar el document a l'alcalde d'Igualada, Marc Castells (CiU). En aquell moment, tot just havia començat la sessió plenària. L'alcalde va accedir a parlar amb una delegació una vegada s'acabés el ple i rebre el manifest de mans dels representants del comitè.

Al llarg de tot el seguici de la manifestació, on predominaven primer les bates blanques del personal de l'Hospital, però també un important contingent de treballadors del transport sanitari i també usuaris, les pancartes reflectien reivindicacions sobre l'ERO i el servei d'ambulàncies. Entre els crits, un irònic "Artur Mas, a quina mútua vas?".

Temences dels usuaris

A la manifestació, hi havia persones com Maribel Nogué, que explicava que "alguns usuaris es troben que, amb la prescripció i tot del metge de capçalera per fer-se un escàner, han de pagar". Apunta que "serveis com l'aigua, les tovalloles, ja no hi són; tampoc bates quan alguna dona s'ha de fer una mamografia. Ja no és només que hagin de tancar plantes". Per a una altra de les manifestants, Sussanna Rosselló, "és una retallada massa bèstia. Potser podem portar-nos una hamaca a l'Hospital si treuen 100 llits, o dormir a terra, però no pot ser que redueixin personal, l'assistència hi ha de ser. No vull que tre- guin persones".

En aquest cas de l'Hospital d'Igualada, la presidenta del comitè d'empresa, Sílvia Martínez, comenta que estan en ple període de negociació per evitar un expedient de regulació d'ocupació que suposaria l'acomiadament de 40 treballadors. Martínez recorda que la marxa és de "tots aquells anoiencs que estan en contra de les retallades en sanitat pública".